Nu är hon här!

 

 

 

 

I förrgår, den 26e september kl 02.43 föddes vår älskade dotter. Hon var 47 centimeter lång och vägde 3025 gram. Allt gick väldigt fort och vi mår alla bra.

 

Nu njuter vi av vår vackra lilla tjej och att vara tvåbarnsföräldrar. Hon är väldigt lik sin storebror. Han är jättestolt!


V 39

 
 
 
 

 

Allt jag undrar och tänker på är hur och när det startar!? Det är skräckblandad förtjusning. Vi väntar så på dig. Samtidigt som vi tänker på bebisen så vet jag inte riktigt om vi förstår vad som komma skall, haha. 

 

Magen är verkligen låg och spetsig. Det är tufft på nätterna. Det blir ingen kvalitetssömn direkt. Många kisspauser, täppt näsa och varje gång jag ska vända mig om att byta ställning vaknar jag. Jag letar och känner efter spår av förlossningsstart men det jag känner är ryggont och knapp nämnvärd "menssmärta" från och till.

 

Jag tycker h*n är lugnare där inne. Ibland blir jag orolig. Men efter att jag buffar på Bumlingen så svarar h*n. Det är nog mer så att det inte finns lika mycket utrymme att röra sig på där inne.

 

Bebiskläderna är uppackade och är invikta i barngarderoben. Spjälsängen är bäddad sedan några veckor tillbaka. Bumlingens rum är inte vidare iordninggjort. Till en början kommer h*n sova inne hos oss i spjälisen och mjukliften. Det kommer nog mer vara som ett lekrum där inne till en början, för båda barnen tills vi lärt känna lillsyskonet och göra rummet där efter. Storebror har ju verkligen ett sånt vackert rum och vill att lillvarianten ska få det minst lika mysigt. 

 

Jag vilar och jag laddar. Jag tillåter mig äta gottigheter mer än vad jag brukar och det blir mycket kolhydratsrik mat. Energi vill man ju inte vara utan! Det känns på upplever jag vemod att graviditeten snart är över. Samtidigt som det ska bli skönt att få komma igång med tvåbarnsmamma-livet. Jag har denna graviditet haft jobbigt med viss nedstämdhet troligen relaterat till inaktivitet. Trots ännu mer kommande sömnlöshet så hoppas jag på att få mer energi och mer lust till vardagen när vår älskade bebis fötts.

 

 

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber. Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

 

Bebisen: Barnet väger omkring 3400 gram, och är ungefär 50 cm långt. Det fyller ut hela magen och är ganska tungt. Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet är nu förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det har fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.

 

V 38

 

 

 

Väntan och åter väntan. Oj, vad jag/vi väntar nu. Känns som jag redan skulle gått över tiden. Tankar om förlossningen tar upp mycket av min hjärnverksamhet. Hur startar det denna gång? Kommer det gå ännu fortare? Klarar jag verkligen smärtan igen? Hur kommer det gå? OCH vem är där inne egentligen!?

 

Jag är helt slut och trött. Orkar inte mycket nu utan vilar mest. Varje kväll tänker jag "måtte inte förlossningen börja nu." Men ändå har jag så svårt att sova och när jag väl somnat så vaknar jag snart igen. Det är tungt och det sticker och gör ont om jag rör mig för mycket. Det känns som jag går upp ungefär 10 kilo per vecka nu. Jag får ränder på fötterna när jag använt strumpor och min ansikte är så pluffsigt. SF-kurvan går lite under medel.

 

Jag har tagit det mer chill denna gång. Förberedelser och prylar är mindre viktigt. Jag känner mig mer trygg på så vis. Räcker det med Chariot cx2 som enda dubbelvagn och sulky, duovagnen med ståbräda till!? ;D Försöker ta det mer som det kommer. Förra gången var det verkligen kaos för oss i nyföddhetstiden. Vi satt knappt, hann inte äta eller kom ut. Denna gång har vi storebror som kräver sitt och förhoppningsvis kommer det flyta på ändå.

 

Samtidigt är jag disträ. Namn är inte helt spikat utan vi har två-tre alternativ för båda könen. Visst känner jag mig lite stressad över det men förhoppningsvis faller det sig naturligt om vilken det är när h*n kommer ut.

 

Bltr: 120/70 mmHg. SF-mått: 33 cm. Hjärtfrekvens: 134 slag/min. Viktuppgång: 8-9 kg.

 

Detta var sista veckan jag hann uppdatera innan Nils kom. Blir det samma denna gång?

 

 

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång


V 36

 
 
 

 

Nu har jag vilat i en vecka snart. Det har faktiskt gått bra. Idag har jag varit igång lite mer och inte har några värkar startat. Jag har rikligt med sammandragningar, särskilt kvällstid och givetvis när jag är uppe lite för länge.

 

Det känns som en stor väntan nu. Nu förstår jag de som går över tiden. För på något sätt känns det som jag gör det nu då det liksom startat en gång redan. Jag känner mig nervös och rädd men försöker verkligen tänka positivt.

 

Bebisen känns verkligen enorm där inne. Jag måste dra efter andan då och då. Känns som att lungorna är helt ihopknocklade. Livlig som sin bror och det känns som de kommer vara lika varandra.

 

 

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen. Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

 

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.


rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu