V. 20

 
 
 

Vi känner sparkarna mer och mer nu. Kanske har vi lite kommunikation nu med lite buffningar till varandra. Idag fick Anna B sig en spark på sin  hand. Jag har varit sjukskriven i en vecka och en vecka till kommer det bli. Det är jobbigt med mycket sammandragningar som speciellt kommer när jag är stressad. Vill inte gå runt och oroa mig för att få en bebis prematurt denna gång heller. Nils kom ju som tur var två veckor innan BF men tappen var påverkad av värkarna långt där innan. 

 

Jag och Nils lyssnade på hjärtslagen hos barnmorskan igår och de låg kring 150 underbara slag/min. Tyreoideaproverna är bra (anti-tpo är på en klar nedgång). S-ferritin är för lågt precis som förra gången och för det äter jag Niferex 1x1. Kanske lite låg dos.. Mitt blodtryck var bra och låg på 100/60 mmHg.

 

Förra veckan var vi på rutinultraljudet <3. Mer om det i ett separat inlägg. Tänk att det gått ungefär hälften av graviditeten redan!

 

 

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning. Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

 

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. 
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontrollerar barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

 

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:
 Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram . Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0