Hembesök och Grumsvisit

 
I förrgår hade vi besök av allergibarnsjuksköterskan. Vi diskuterade rent allmänt hur det går i vår vardag med all överkänslighet som Nils har. Dessutom hade hon med sig provtagningskit gällande kvalster och pälsdjur. Hon dammsög Nils spjälsäng för att se vad som kunde gömma sig där. Testet för kvalster var ett snabbtest och kunde snabbt visa negativt. Pälsdjursprovet måste skickas till Göteborg för att få svar på. 
 
 
Nils har det ju fortsatt jobbigt på nätterna (vi med). Det varierar hur länge och ofta vi är uppe och hjälper vår kille. Nu har vi fått veta att han förmodigen är kandidat att få en specialapparat över sängen. Den ska minska mängden allergener när han sover. Han kommer i sådana fall få sova i renad luft! Lille vän.
 
 
 
På eftermiddagen åkte vi till Grums och träffade Anna och Julia. Anna knäppte några kort på buskorven. <3
 
 
 

V 22

 

Lillasyskonet är lugnare i magen än vad storebror var. Sparkarna är lätta och h*n ger inte ifrån sig så mycket rörelser. Inte beror det på placentans placering, för den är i bakvägg denna gång. Ska verkligen bli spännande att se om rörelsemönstret fortskrider så resten av gravditeten och hur h*n kommer vara på utsidan.

 

Jag glömde skriva förra veckan. Magen har verkligen sagt kaboom! Tyngdpunkt framåt.. Det spänner/knäpper till under skinnet när jag ibland reser mig upp. Minns att det var så förra gången med men inte förän på sommaren. Jag undrar vad det står för. Mycket märkligt och häftigt ska man vara med om :)

 

Jag är jätteseg och trött. Orkar inte alls hålla i gång som förut. Det är verkligen jobbigt att vara så klen som jag är. Häromdagen visade sig foglossningen rejält. Jag får också kramp i båda benen ofta. Särskilt när jag tagit ut mig lite för mycket dagen innan. Då är det ett faktum med värk och sendrag i hela benen dagen efter.

 

Förra veckan var jag ruskit sugen på persikor och denna är det jordgubbar som är min stora craving. Jordgubbar och mjölk, jädrarn sö gött! Vikten då? Jag tror jag gått upp ca 3,5 kilo. Längtar efter SF-måttsmätningarna hos barnmorskan.

 

 

Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

 

Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.

 

 

 
Myrran fotat i hennes trädgård
 
 
 
 
 

RUL

 

 

Tidigt på morgonen tisdagen den sjätte maj hade vi tid för rutinultraljudet. Det är verkligen en speciell känsla när man båda tillsammans nyfikna och förväntansfulla tittar på skärmen och får se sitt lilla pyre. Det var som en liten alien som krälade runt i min mage. Så svårt att föreställa sig att det faktikst är en människa redan nu.

 

Allt såg bra ut. En lättnad såklart! Vi kunde se när h*n drack fostervatten, hur tungan rörde sig och h*n svalde. Så häftigt! Händerna grejsades det med och de var mycket i ansiktet. Bebisen var inte riktigt sammarbetsvillig att vara med på foto/film. Likadant var det på KUB. Den ville mest sparka, vrida på sig, glida ner i bäckenet på mig som en liten halvdan boll och chilla. Men barnmorskan lyckades se allt det hon skulle och vi fick med oss ett par okej bilder hem.

 

Gällande beräknad förlossning är vi nu framflyttade till 7 oktober istället för 4 oktober som innan. Det är alltså tre dagar innan Nils födelsedag. Ska bli spännande att se när den behagar att komma ut. Två veckor tidigare som Nils? Då blir det i september isådana fall. Men man vet inte. Kankse kommer lillrackarn på samma datum som Nils valde.

 

Och nej, vi har inte tagit reda på vilket kön bebisen har. Jag tjuvkikar aldrig på mina presenter innan jag får öppna dem. Och att jag skulle tjuvkika på de största mirakelgåvorna som just barn är skulle inte heller falla mig in. ;) Det är ju klart mäktigt att få reda på resultatet vid förlossningen. <3

 

 

 

Lillsmugglern på sniskan 
 

Trädgårdsfix


Jag hinner knappt sitta ner. Vi är i full gång hela tiden med många olika projekt. När solen är framme fokuserar vi på trädgården. Muren har blivit rensad på en del mossa. Trallen på uteplatsen blivit laserad i en ljusgrå nyans. Det blev verkligen ett superlyft! Förut var den solkig och tråkig. Det tog ett antal tvättar och några timmars målning för att få resultat. Hillerstorp utemöbler i grå lasyr fyndade vi till kampanjpris och de har fått sig ljusgrå dynor.

 

Vi har röjt en hel del buskar och kapat till träd. Vi borde känna in trädgården första året och se hur vi tycker om dess växtlighet. Men jag står inte ut när det blir för mycket. I våras planerade jag penseer och de har kompletterats med sommarblomster. Nu väntar vi på att färgsprudlande pelargoner, petunior, stjärnögan och lobelia till det annars kulöravskalade.

 

Balkongmöblerna håller vi på att måla om till vita. De var verkligen slitna i sin forna bruna färg. Det vi också håller på med är att odla i ett efterlängtat lanne! Pallkragar är inköpta och monterade. Jordgubbar, smultron och örter/kryddor är planterade och sallad och morötter ska sås här näst.

 

Mossan försöker vi förinta och vi förösker låta gräset helt ta överhand. Gödsel och regn.. Gräsklippare är inköpt som kommer gå varm i sommar. Ja, inte är man arbetslös när man har hus..

 

Det verkligen sprutar av ideer och ibland blir det för mycket. Det finns så mycket man vill eller kan men hjärnan och kroppen orkar inte riktigt med. Vi måste främst försöka olja/måla en del fönster på söder- och västersidan. Vi har också nosat på ideen om att kalka teglet för att få det kritvitt. Men, en sak i taget! Det låter verkligen som det varit katastrof innan.. men jag kan säga att det kankse snarare handlar om höga krav från oss. Det får ta den tid det tar för samtidigt har vi småsaker att göra inne som tar tid.

 

 

V. 20

 
 
 

Vi känner sparkarna mer och mer nu. Kanske har vi lite kommunikation nu med lite buffningar till varandra. Idag fick Anna B sig en spark på sin  hand. Jag har varit sjukskriven i en vecka och en vecka till kommer det bli. Det är jobbigt med mycket sammandragningar som speciellt kommer när jag är stressad. Vill inte gå runt och oroa mig för att få en bebis prematurt denna gång heller. Nils kom ju som tur var två veckor innan BF men tappen var påverkad av värkarna långt där innan. 

 

Jag och Nils lyssnade på hjärtslagen hos barnmorskan igår och de låg kring 150 underbara slag/min. Tyreoideaproverna är bra (anti-tpo är på en klar nedgång). S-ferritin är för lågt precis som förra gången och för det äter jag Niferex 1x1. Kanske lite låg dos.. Mitt blodtryck var bra och låg på 100/60 mmHg.

 

Förra veckan var vi på rutinultraljudet <3. Mer om det i ett separat inlägg. Tänk att det gått ungefär hälften av graviditeten redan!

 

 

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning. Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

 

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. 
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontrollerar barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

 

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:
 Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram . Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


Eftermiddagstrött

 
 

V. 19

 
 
 

Jag har provat att börja gå på cirkelträning. I början av graviditeten klarade jag några pass medelgympa och promenader. Illamåendet har ju varit hemskt.. När jag igår var på cirkelpasset insåg jag verkligen mina begränsningar. Musklerna är svaga och kondisen vill jag inte maxbelasta. Det känns konstigt i kroppen när jag tränar. Coremusklerna är helknas och kroppen säger ifrån när det blir för tungt. Var det verkligen såhär jobbigt förra graviditeten? Jag får klura på ett annat koncept.

 

Sammandragningarna har börjat och magen är öm mest hela tiden. Det är obehagligt med tanke på att min livmodertapp blev påverkad av dem när jag väntade Nils. I morgon ska jag till gynläkarn för att diskutera. 

 

Det känns som magen är så liten. Är den mer uppåt än väldigt utåt denna gång? Jag oroar mig för att bebisen inte växer som den ska. I morgon ska vi på RUL och det börjar bli pirrigt. Jag har hittills tittat på lurigen tre gånger <3 Vem är du där inne? 

 

Vågen visar ungefär +2 kg. Men jag ser ju att kroppen är omvandlad på ett helt annat sätt. Jag erkänner att jag känner mig obekväm med att vara (för mig) otränad.

 
Kroppen:Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

 

rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu