V 25

 
 
 

Nu börjar jag känna att det faktiskt är ett barn där inne och inte "bara" ett foster. Det är mer kraft i rörelserna och jag känner bebisens lemmar på ett mer tydligt sätt. Man kan inte låta bli att le när det är fullt hålligång i magen. Härom natten var h*n verkligen supertokig. Vad jag fnissade.


Denna vecka har jag verkligen haft humörsvängningar. Jag vet inte om det bara är att skylla på hormnerna. Det är mycket omkring just nu. Det har varit krångel gällande sjukskrivningen, jag sitter med havandeskapspenningsansökan och det är mycket hemma att greja med. Jag försöker verkligen att inte stressa upp både för min och bebis skull. Jag vill nog inte veta hur kortisolnivåerna är i kroppen.


SF-mått: 22,5 cm. Hjärtfrekvens: 150 slag/min. Viktuppgång: Drygt 4 kg tror jag. Lite osäker på min startvikt.

 

Ps. Jisses vilket skillnad det är på magfotot från vecka 23 och nu! 

 

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst.

 

Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

 

Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

 

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0