V 26

 
 
 
Denna vecka har jag inte ägnat mig åt att anteckna mina egna upplevelser om graviditeten. Jag postar iaf några foton från veckan. Bättre sent än aldrig.
 
 

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

 

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.


Midsommar

 

Då var årets midsommar till ända. Detta år var vi nerbjudna till Ulebergshamn på Västkusten. Anna D med familj har stuga där nere. Verkligen en liten pärla. Kristin med familj var också på kusten men bodde i en stuga på en camping i närheten.

 

Vi åkte ner på midsommaraftons morgon. Bilresan med frassen gick bra. Han var lugn och sov bak i bilen. När vi anlände till stugan skulle han snabbt ur och leka med sina jämnåriga kompisar.

 

Det blev en stor lunch med många gottigheter både för köttätare och vegetarianer. Färskpotatis, sill, kikärtsfrikadeller, köttbullar, korv, sallad och gräddfil. Vi var verkligen vrålhungriga men Nils hade som vanligt inte riktigt tid till att äta. Det fanns ju så mycket annat att utforska och leka med.

 

Efter lunch var det dags för midsommarfirande i byn. Vi begav oss ner på gatorna. Dessvärre var det verkligen knökat med folk på en liten yta, så det blev trångt. Vi valde att inte vara med i ringdansen utan ställde oss lite ifrån majstången. Ungarna fick gunga och dansa till de klassiska midsommarsångerna där. Vi stannade inte allt för länge utan fortsatte firandet vid stugan. Kristin hade fixat en efterrätt som var helt gudomlig.

 

Kidsen smet över till grannbarnen och vi lekte där. När kvällen kom tändes grillen och potatissallad gjordes i ordning. Innan dess spelade vi kubb. Emma och Stella hade somnat men Nils var vaken.. Tillslut somnade han i sin vagn och vi lyfte in honom i sin resesäng. Det blev rätt så kyligt men vi satt ute invirade i filtar och åt. Jag fick ta en paus då jag fick ont i magen och bråcket. Det var rätt mysigt att lägga sig på soffan inne, läsa tidningen och småle åt snappsvisorna och det de pratade om ute på altan.

 

När natten kom vaknade alla barn. Det blev dags att runda av. Nils mådde inte alls bra, han skrek och skrek. Varför vet vi inte men vi tror det var magen som spökade, plus att han inte var på hemmaplan. Det blev en fruktansvärd natt med knapp sömn. Nils såg på Monsters University två gånger den natten. När Fredrik föreslog en tredje gång ville jag slänga ut iPad'en och fly till vardagsrumssoffan.

 

Lördagen hade vi(eller ja, främst Fruckan) pratat på att tillbringa tid på Nordens ark och så blev det. Det fanns såklart massa djur att titta på och vi hade fikastund i lekparken. Nils var främst fascinerad av leoparderna, tigrarna och några storkar. Goa unge som sa "raauor!" när han såg de stora kattdjuren.

 

Vi valde att åka hem efter djurparksvistelsen istället för på söndagen. Dels för att Nils inte sov bra i stugan men såklart också för att pappa hamnat på sjukhus.

 


Vi hade helt enkelt en riktigt trevlig midsommar!

 

 

 


V 25

 
 
 

Nu börjar jag känna att det faktiskt är ett barn där inne och inte "bara" ett foster. Det är mer kraft i rörelserna och jag känner bebisens lemmar på ett mer tydligt sätt. Man kan inte låta bli att le när det är fullt hålligång i magen. Härom natten var h*n verkligen supertokig. Vad jag fnissade.


Denna vecka har jag verkligen haft humörsvängningar. Jag vet inte om det bara är att skylla på hormnerna. Det är mycket omkring just nu. Det har varit krångel gällande sjukskrivningen, jag sitter med havandeskapspenningsansökan och det är mycket hemma att greja med. Jag försöker verkligen att inte stressa upp både för min och bebis skull. Jag vill nog inte veta hur kortisolnivåerna är i kroppen.


SF-mått: 22,5 cm. Hjärtfrekvens: 150 slag/min. Viktuppgång: Drygt 4 kg tror jag. Lite osäker på min startvikt.

 

Ps. Jisses vilket skillnad det är på magfotot från vecka 23 och nu! 

 

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst.

 

Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

 

Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

 

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.


Coxitis simplex

 

I morse försov sig Fredrik. Vi vakna av att Nils skrek som han ofta gör när vaknar. Klockan var strax 8. Jag gick upp och hjälpte till att göra i ordning bassen inför dagis. Det var snabba ryck och han var mest i famnen på oss. Fredrik och Nils for iväg.

 

En och en halv timme senare ringer de från dagis. De säger att han inte kan stå eller gå. När han står så står han på tå med vänster ben. När han försökt att gå har han haltat och kroppen inte kunnat bära honom. Jag förstod ingenting. Han hade ju inte skadat sig genom att ramla, inte hade han väl fått någon flisa i foten, vad var det frågan om? Hade det hänt något neurologiskt?

 

Jag hade ingen bil hemma så Fredrik fick slänga sig hem från jobbet. Ärligt så visste jag inte var jag skulle vända mig riktigt. Jag provade med vårdcentralen men där fanns det inga tider. Hänvisades till 1177. De sa att vi skulle åka in till akuten.

 

Vi kom in till ortopedsidan och väntade en liten stund på ett rum. Sjuksköterskan och läkaren undersökte honom. Det konstaterades att det var höften han hade ont i. Eftersom han varit krasslig i några dagar och hans symtom kommit så plötsligt misstänkte läkaren höftsnuva. En inflammation i höften som kan komma i följd av en infektion. Labbproverna tydde inte på något annat heller.

 

Helt ärligt hade jag aldrig hört talas om detta tidigare. Nu på kvällen har Nils nästan gått som vanligt. Han började redan på akuten halta sig fram mer och mer. Skönt att få reda på att det inte verkat vara något farligt. Får se hur han mår i morgon. Tycker det verkar märkligt att det inte höll i sig längre än så om det är en inflammation dock. 

 

 

 
Plutten för ett år sedan
 
 

Helgen

Jag brukar inte alltid skriva så ingående här på bloggen vad våra dagar består av. Utan brukar mest ge små glimtar. Jag skriver ju faktsikt traditionell dagbok för hand på kvällen med tankar och händelser. Men ibland faller lusten på att skriva lite mer här. 

 

 

Torsdag: Jag och Nils hade besök av Lottis på dagen. Nils var så förtjust i sitt sällskap. De gungade tillsammans i trädgården och jag fick inte vara med. Han är så rolig och god när han har sin idol för stunden. Efter att Fredrik slutat arbetet cyklade vi ner för berget och besökte Månssons. Lotta har blivit stor och tagit studenten! Det var sju år sedan vi tog studenten. Det känns faktiskt.

 

 

 

 

 

Fredag: Vi gick på Polarn o pyret-rean. Hem fick vi med oss ett helt fantastiskt skalset. Jackan och byxorna som vi fyndade kan han kan ha i höst. Jag har kikat på dem innan och har hela tiden tyckt det varit så snygga! Dock är det svårt med storlek.. 86 eller 92 senare i år? På kvällen kom Anna M och Daniel hit. Vi grillade burgare. De blev kvar till sent och Nils var så duktig och la sig under tiden de var här. Annars brukar det vara svårt att få honom i säng när vi har besök.

 Lördag: VILKEN JÄVLA DAG! Efter att ha städat bilen på morgonen åkte vi till Marieberg för att ta kontroller (Friska Karlstad). Tydligen hade vi en del komunikationsproblem jag och Fred.. Vi tappade bort varandra! När stolparna var registrerade satte vi oss irriterade i bilen. Precis när ongen blivit nöjd där bak och vi börjat dra på smilbanden tutar en bil på oss på motorvägen. Han gestikulerar bakåt och har sig. Vi fattade ingenting! Sen knöt han handen som en telefon och pekade. Det måste vara en av våra mobiltelefoner som åkt ur bilen.. Var bakluckan inte stängd eller vad hände? Vi ringde Fredriks privattelefon - avstängd. FAN! Den var på alldeles nyss. Jodå! Den hade på något jävla vänster hamnat på motorvägen. KUL! Vi körde runt och runt för att hitta den. Ut på vägkanten och hej å hå. Fredrik skjutsade hem mig och Nils till mor och far medan han gav sig ut på vägbanan i stan. Mobilen hittades. Det enda som gått sönder var batteriet! Nu återstår och se om det går att få igång den efter att han fått ett nytt.. Mor och far såg till att vi åkte och köpte pizza. Det blev en lugn kväll på soffan.

 

 

 

 

 

Söndag: Vi var hemma och hade en riktig fixardag. Vädret bjöd på sol så vi var givetvis ute och grejade. Mitt på dagen åkte vi in till stan för att köpa en sulky av My. En limegrön Chicco liteway. Känns skönt att ha en lättare resesulky i vagnsamlingen. Nils älskar den verkligen och ser den lite som en leksak att åka i. 

 

 

 

I love you, I-love-you, I love yooou!

 
 
         Detta med familjefoton.. Vår son ogillar det skarpt! Men jag och din skäggiga far älskar dig ändå, vår lille Jaromir Jagr. :D

 


V 24

 
 
 

 

Nu har bebisen börjar bli lite mer aktiv. Sparkarna blir starkare och jag märker av att h*n är vaken mer och mer. Jag undrar så vem det är där inne. Både Fredrik och jag har varit säkra på vad det är för kön på barnet men nu har jag börjat bli osäker.

 

Jag känner att jag på ett vis har blivit piggare och jag försöker komma igång mer fysiskt. Dessvärre sätter vissa besvär käppar i de hjulen. Bland annat så fixar jag inte att stå och gå längre stunder och klart värre är det på kvällen. Jag sjukskriven på heltid. Jag kommer inte jobba mer innan bebisen kommer. Vet inte om jag orkar ta upp allt ingående nu vad det är som besvärar mig och kanske bebis. Men sammanfattningsvis är det foglossning, sammandragningar, illamående, blödningar och bråck(?) som jag haft problem med hittills..

 

Minimäniskans rum står ännu tomt. Hittills är väggarna spacklade och målade vita. Björkparketten är kvar sedan förra ägarna men jag tror att vi byter ut den till vita askplank som resten av våningen. Självklart ska h*n få någon tapet i sitt rum senare. Men vi vill lära känna barnet lite mer innan vi sätter prägeln på det kommande rummet. Ingen brådska precis.

 

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

 

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

 


Kärt återseende

 
 
 
 
Vi är ett gäng som hängt ihop sen dagistiden. Jag och Anna har ju tillochmed haft kontakt från det att vi föddes. Vi försöker få till att träffas alla tillsammans då och då. Igår var det jag, Johanna, Anna och Mikael som hade möjlighet att ses. Det blev knytis hos Mikael utanför Kil. Jag gjorde sallad och sås (färskpotatisen glömde jag hemma), Johanna bakade matbröd och tårta, Anna stod för vin och alkoholfritt och Mikael för kött och quornfiléer.
 
 
Allt känns så naturligt från första stund när vi ses och det är ju så gött med sådana relationer. Anna hade med sig skolkatalogerna och vi satte snabbt igång att prata minnen och om personer vi kommer ihåg. Det var verkligen en kanonkväll med många skratt som vanligt!
 
 
 
Som bonus kom Anna och Johanna hit på kaffe idag. Nils blev rejält underhållen och jag tror att gudmodern och J blev detsamma ;) 
 

V 23

 

 


Jordgubbsabstinensen fortsätter. Men jag lägger band på mig själv. Tyvärr är ju de röda goda bären inte billiga att äta varje dag.. Jag är noga med att vara mätt och belåten om dagarna. På morgonen när blodsockret är lågt eller när jag tagit ut mig utan att äta på ett tag har jag lätt till att kräkas. Det gäller tex att ha något i bilen att kunna spy i, ha med sig en frukt om man är ute på promenad och ta det lugnt när jag går upp på morgonen. Nu tror jag jag inte spytt på nästan en vecka. Det varierar dag för dag hur jag mår.

 

Min hy är förfärlig och mitt hår är omedgörligt. Var det inte tvärtom förra gången? Jo. Nästa vecka får det bli ett besök till frisören!

 

Fredrik frågar mig ofta hur det är med mig. Egentligen är allt jättebra. Men det är detta med att jag är trött och inte orkar hålla igång som jag brukar. De riktiga regelbundna endorfinkickarna som ett hårda träningspass ger uteblir och jag blir så disträ. 

 

Jag har svårt att somna om nätterna. Förmodligen börjar jag bli spänd på det som komma skall. Tankar kring förlossningen uppkommer. Allt gick ju snabbt och bra förra gången men tänk om det inte gör det denna gång? Det är krystningarna jag mest fasar för. Jag vet inte hur jag ska orka den smärtan igen. Kanske får jag uppleva krystningsvärkar denna gång och det går lättare. Men tänk om jag får sådana starka krystningsreflexer så jag spricker denna gång. Eller tänk om det blir kejsarsnitt? Grubblerier!

 

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilken position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan, något som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

 

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

 


Havregurt, tankar och sommarsol


Det har varit en stekhet sommardag. Jag och Nils inledde dagen med att sova länge. Vi tog oss en lugn promenad efter frukost. Vi plockade en blomsterbukett på vägen hem. Besök har vi haft av Anna och Julia. Det var mycket bus ute på altan och det kivades om mellisen. Julia smakade av Nils havregurt och rispuffar och tyckte det var en hit. Likt två kattonger satt de på trallen och sörpla i sig på det ena och andra sättet.

 

Just nu sitter jag ute på altan, själv. Fredrik fick rycka in på en fotbollsmatch och Nils följde med farmor hem till dem efter hennes träning. Ibland är det skönt att vara helt allena och bara få vara. Mycket tankar igår som tagit sin fortsättning idag. Nils blir så stor. Tiden går så fort. Tar jag verkligen vara på nuet? Härjar vi för mycket? Snart blir vi fyra och det känns helt fantastiskt. Jag är så tacksam över min familj. Om vi fick välja skulle varken jag eller Fredrik jobba. Har svårt att tro att vi skulle bli uttråkade. Guschelöv jobbar varken han eller jag heltid. Familjen och fritiden prioriterar vi först!

 

Nu ska jag sätta mig på balkongen och njuta av den sista solen för idag. Ha en fortsatt fin kväll!

 

 

rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu