V 30

 
 
 
 

 
Åh, jisses nu är det slutspurt ju! Vecka 30! Funderar och funderar så på vem du är! Är du lik din bror? Är du en tjej eller kille? Vi har ju hela tiden varit enade om vad vi tror du är men nu när vi pratar namn så pratar vi mest om det andra könets namnförslag. 
 
 
Jag är rätt så trött nu faktiskt. Värmen tar hårt. Ändå har jag lyckats varit igång hyfsat under veckan. Skönt att inte vara helt passiv. Men ärligt, i det stora hela känns det som jag bara sitter eller ligger..
 
 
Nils är underbart god och pekar på magen och säger "bebi!". Jag undrar om han förstår. Undrar så hur han kommer reagera på ett syskon. Jag har fortfarande svårt att förstå att kärleken ska räcka till syskonet. Hur mycket kärlek kan man uppleva egentligen?  
 
 

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
Många föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

 

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0