V 27

 
 
 
 

Nu känner jag mig verkligen stor om magen. Jag vacklar när jag går och det är tungt och otympligt att knyta skorna. Jag känner att jag mår bra, trots omständigheterna. Mycket tack vare sjukskrivningen. Fredrik är ett gott stöd och tar mycket ansvar kring Nils för att jag ska kunna vila när jag behöver det.

 

Häftigt är att känna en hand, armbåge, knä eller fot glida längs magen. Lika fascinerande är det att se hur magen hoppar under linnet när jag får en knuff. Det kan hugga till när h*n sparkar neråt. Det känns som h*n ligger under precis under huden.

 

 

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer. Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.

 

Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

 

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare. Ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont. 

 

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0