När vi fick reda på att vi väntade syskon

 

 

Vi har hela tiden bestämt oss för att vi skulle ha barn hyffsat tätt. Två år som det är mellan mig och min bror har jag alltid tyckt varit perfekt och Fredrik har sett och tyckt likadant. När det väl var dags för att börja ta ett beslut var det inte så svårt. Vi testar väl och ser, sa vi. Blir det så blir det. Minipillrena avslutades några veckor innan. Vi var inställda på att det kunde ta längre tid denna gång eftersom vi hade turen att lyckas på första försöket förra gången. Turen var med oss även denna gång. LIka fort blev jag gravid igen!

 

 

Dagarna efter ägglossning ringde jag till min barnmorska. Jag hade ont i magen och var orolig för att jag kunde fått någon cysta, som är vanligt att få vid minipilleranvändande. Jag sa att jag hade som växtvärk som när jag väntade Nils och att jag hade rejält ont vissa stunder. Magen hade svullnat upp på mig. Dagarna gick och jag kände mig yr. Det spände till i brösten som ilningar och min mage var inte lika platt som den brukar. På träningspassen höll jag på att spy av utmattning. Men INTE kunde jag väl tro att det redan tagit sig efter något försök. Eller ja, försök och försök. Det var inte så att vi hade koll på ägglossning och planerade där efter.

 

 

Jag hade beställt några tester från nätet som skulle komma till brevlådan till villan. Även fast vi då skulle till huset dagen därpå åkte vi dit på kvällen så jag kunde ta ett test på morgonurinen dagen efter. Men jag kunde inte hålla mig! När vi kom tillbaka till den flyttstökade lägenheten och Nils somnat smög jag in på toaletten och tog ett test. Två streck - jag kunde knappt fatta. Så lätt igen!? Jag hade planerat massa mysiga scenarion om hur jag skulle berätta det för Fredrik. Men pyttsan heller.. jag kunde inte hålla mig.

 

 

Fredrik var sjuk och låg till sängs och såg på fotboll. "Duuuuu, vill du veta en sak? Nils ska bli storebror!" Jag minns inte exakt vad Fredrik svarade men det var något i stil med "Va? Ska han? Vad kul!" Han såg helt lugn ut och jättebekväm i det hela. Jag var konstigt nog i chock och irrade omkring i lägenheten på högsta växel. Fredrik sa att han var jätteglad men att han inte spelade upp sig för att det kändes så naturligt och självklart rätt.

 

 

Tankar flög omkring i skallen på mig. "Är åldersskillnaden bra nu då?" "Klarar vi verkligen detta?" "Kommer jag eller barnet drabbas av komplikationer denna gång?" Fredrik somnade lugnt och lätt. Inte jag, för mig tog det lång tid att smälta trots att lilla livet var planerat att bli till i denna tid. <3.

 

 


V 30

 
 
 
 

 
Åh, jisses nu är det slutspurt ju! Vecka 30! Funderar och funderar så på vem du är! Är du lik din bror? Är du en tjej eller kille? Vi har ju hela tiden varit enade om vad vi tror du är men nu när vi pratar namn så pratar vi mest om det andra könets namnförslag. 
 
 
Jag är rätt så trött nu faktiskt. Värmen tar hårt. Ändå har jag lyckats varit igång hyfsat under veckan. Skönt att inte vara helt passiv. Men ärligt, i det stora hela känns det som jag bara sitter eller ligger..
 
 
Nils är underbart god och pekar på magen och säger "bebi!". Jag undrar om han förstår. Undrar så hur han kommer reagera på ett syskon. Jag har fortfarande svårt att förstå att kärleken ska räcka till syskonet. Hur mycket kärlek kan man uppleva egentligen?  
 
 

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
Många föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

 

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 
 

Sommar i Sälen

 

Förra veckan onsdag till söndag åkte vi upp till friheten - Sälenstugan. Så himla skönt med ett brejk från det vanliga. Bara jag(+bumlingen), Fredrik, Nils och naturlivet. Det är så mycket på hemmaplan. Även fast det är kul med hemmafix så är det en inre stress. Vi tar det sällan lugnt jag och min sambo.

 

Upp med var givetvis Charioten, Ergobabyn och cyklarna. Vi tog oss långa cykelturer och vandrade. En dag cyklade vi till naturreservatet i närheten, en annan in till byn. På vägen till Hälla stötte vi på kossor och getter vilket Nils tyckte var spännande. Vi vandrade en dag nedanför Högfjället. Verkligen kanon med barn. Nils var duktig och gick(sprang) en redig bit själv tills han blev alldeles för trött. Då satte han sig i selen hos Fredrik och somnade. Så skönt att min kropp verkligen fungerade och att jag inte fick ont.

 

På eftermiddagarna tog vi oss dopp i tjärnet. Riktigt skönt i vattnet. Synd att vi har en del broms där bara. Första dagen var Nils morsk och verkligen badade med resterande dagar var han mer reserverad och sprang längs strandkanten. Vi spände upp seglet på altan och blåste upp hans babypool som han kunde härja i också.

 

 

Veckan bjöd på högsommarvärme och luften var lika go som vanligt. Nu är vi fyllda med energi där uppefrån och vi härjar vidare ;)

 

 

 


V 29

 

 
 

 

Vi längtar efter dig lilla Bumling. Vi undrar så vem du är. Du är aktiv på nätterna så att det är svårt att somna. Ibland kan jag nästan nypa tag i din fot eller hand. Du spjärnar verkligen där inne.

 

Fredrik och jag har skrivit varsinna namnlistor som vi sammanställt. Vi har en hel del namnförslag kvar sedan förra gången men också några nya. Det är så svårt.

 

Viktmässigt har jag gått upp ca 5,5 kg. Idag när jag var hos barnmorskan mättes SF-måttet till 27 cm och hjärtfrekvensen var runt 130 slag/min. Barnmorskan kände hur bumlingen låg och berättade. H*n har lagt sig med huvudet långt nedåt och ryggen är åt min högra sida.

 

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.


Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

 

Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

 

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


Härliga ledighet

 

Hur gött är det inte att hela familjen är ledig nu i 8 veckor tillsammans? Jo, riktigt gött. Vi grejar och står i hela dagarna. Hittills har vi tex hunnit med ett besök på Putte i Parken. Ett besök som jag tyckte var sådär, iaf med barn. Nils ville absolut inte ha hörselkåporna på och det kryllade av folk. Jag kan tycka att det är lite jobbigt när det blir för trångt. Vi spenderade tiden i lekparken. Trevligt av Karlstad att anordna denna festival ändå måste jag säga.

 

Svärmor har fyllt år och vi bjöd ut henne på fika på Artisan Bread. Riktigt trevligt ställe med massa gott bröd! Mums. Här näst kommer hon få rida islandshäst.

 

Vi har haft det tufft ett bra tag med nätterna nu. Det är inte ofta vi tar hjälp men nu var det dags för avlastning. Nils sov hos sin farmor och farfar inatt (och där sov han hela natten, såklaaaart). Han har haft det så kul och vi har fått välbehövlig sömn. Idag när vi var och hämtade honom var det vattenlek på gång. Att ösa i och ur lilla babypoolen till olika tillbringare är toppen. Den stora poolen var dock läskig idag. Men vi var hemskt roliga att titta på i plurret. Älskade goa unge!

 

 

 
 

V 27

 
 
 
 

Nu känner jag mig verkligen stor om magen. Jag vacklar när jag går och det är tungt och otympligt att knyta skorna. Jag känner att jag mår bra, trots omständigheterna. Mycket tack vare sjukskrivningen. Fredrik är ett gott stöd och tar mycket ansvar kring Nils för att jag ska kunna vila när jag behöver det.

 

Häftigt är att känna en hand, armbåge, knä eller fot glida längs magen. Lika fascinerande är det att se hur magen hoppar under linnet när jag får en knuff. Det kan hugga till när h*n sparkar neråt. Det känns som h*n ligger under precis under huden.

 

 

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer. Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.

 

Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

 

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare. Ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont. 

 

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

 


Sista dagen på Gomorronsol

 

I februari började jag jobba 25 % och i mars ökade jag upp till 50%. I samband med höjningen började Nils dagis. Han fick plats på förskolan Gomorronsol på Södra Råtorp då det var fullt i Skåre/Stodene. Jag var med hela tiden på inskolningen och vi båda trivdes från första stund. Lämningarna sen dess har varit med tårar och separationsångest men som ganska snabbt gått över. Den sista månaden har han från att vi parkerat bilen vid gården, varit nöjd i att komma till sin avdelning. Det har löst sig bra med specialkost, på vilan har han sovit i sin vagn i ett eget mörklagt rum och när han varit vaken har han varit ett glatt yrväder. Personalen gav oss ett fint kort där där hade sammatfattat honom som; Nyfiken Intresserad Lekfull Sprallig. Det gör ont i mammahjärtat att han nu ska sluta där han nu verkligen kommit in i gruppen. Vi ska ha lång semesterledighet och han har fått plats på ett dagis här efter det.

 

Hoppas verkligen att vi kommer trivas här på berget också! Har bara hört gott så förhoppningsvis kommer det gå lika fint.

 

Tack Prinsessan Busan för denna tid.

 

 
Några gåvor till "fröknarna" som jag knåpat ihop. 
 

rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu