Snö

 


Nu mår jag bra. Sent igårkväll började det snöa, på riktigt. Idag har solen skinit och det har knastrat ordentligt under kängorna när vi varit ute på promenader idag, jag och Sigrid. I morse kom farmorn och hämtade Nils. Dags för övernattning i Grava-Rud. Fredrik är inne på sitt fjärde dygn med feber. Nils har sovit oroligt de senaste nätterna med klåda och annan oro. Barnen har väckt varandra nattetid och det har bara gått runt. Dålig sömn för samtliga.

 

Sigrid och jag har haft en riktig mysdag tillsammans. Vi lämnade sjukstugan och gick ner till min familj. Bror är mitt uppe i flyttpackandet och han hade inhandlat en soffa som vi provsuttit i mest hela dagen jag, mamma, pappa och Pelle medan Ville inhandlat bra-att-ha-grejer på IKEA.

 

Tänk vad jag saknar Nils nu när det är så många timmar sedan jag såg honom. Men jag vet ju att han har det kanon. Han sa "heiijdååå" och vinkade jätteglatt när han följde med farmorn till bilen förut.

 

 

 
I förrgår på skidorna han fått i julklapp av mormor och morfar, innan den heltäckande snön kom. 
 

Sigrid tre månader

 

 

 

Alltså herrejisses vilken go tjej vi har! Ett riktigt charmtroll. Hon är så nöjd hela tiden att det känns helt otroligt. Hon är så lättvindig. Som sagt, det gör mig så gott i själen att hon mår bra.

 

Smölpajen skrattar när brorsan kommer nära och gullar med henne. Men gallskriker förstås när hon får sig ett bett i pannan eller foten.. Hon leker i babygymmet och greppar tag i de roliga leksakerna och viftar med ben och armar. Sigrid är så rolig när hon pratar och ropar förbannat. Om nappen behövs och inte finns tillgänglig tuttar hon och biter gärna på sin hand. Hon sitter gärna i knät eller står på bordet. 

 

Nu har hon börjat använda kläder i 62/68. Hon växer verkligen så det knakar. Man blir ju helt nostalgisk när hon använder Nils gamla bebiskläder. Hon har även fått en del nytt av familj och vänner.

 

Äter gör hon mer än gärna, dygnet runt. Inget krångel med amningen alls. Flaskan har hon dessvärre börjat rata. 

 

 

 


VECKA 51 - SKYDD

Försenat.. men publiceras ändå. (Föregående veckas försvann och jag har inte haft tid att skriva om)

349. Vad tycker du om försäkringar och har du utnyttjat en försäkring någon gång?
Givetsvis bra. Ja, jag har använt mig att min barnförsäkring, senast pga mina vanprydande ärr.

 

350. När du loggar in på ett konto på internet, ber du människor som står bakom att titta bort när du skriver in ditt lösenord?
Nej, jag litar oftast på mina medmänniskor.

 

351. Använder du hjälm när du cyklar?
Absolut. Sedan jag fick barn är det en självklarhet. Nu lever jag inte bara för min egen skull och jag vill föregå med gott exempel.

 

352. Om du blir instängd i ditt hem en vecka med strömavbrott, har du mat, vatten, verktyg och kunskap för att klara dig bra?
Jag skulle vara hungrig men jag skulle klara mig. Vätska är det värre med.

 

353. Tipsa om ett solskydd du tycker är bra
UV-dräkt till barnen

 

354. Hiss & Diss - Olika sorters skydd
Preventivmedlet får både hiss- och dissplatsen. Bra grej men ännu finns inget helt optimalt.

 

355. 5 skydd du inte skulle vilja vara utan
Vaccin
Immunsystemet
Bilbälte
Den svenska välfärden
Hemförsäkring

 


LAJM

Det har gått i ett med besök och trevligheter. Det senaste är att i förrgår hade vi Arvidsson/Johanssonkväll och igår hade jag över Mikael, Anna och Johanna.
 
 
Sigrid var hemma med oss och Nils och Fredrik hade flytt hemmet för att besöka Alex. Micke fixade paj, Johanna stod för sallad och kex, Anna tog förståss med ost och jag hade frukt och makroner (som Fredrik bakat under dagen).
 
 
Lika supertrevligt som vanligt! Synd förstås att Jacob inte var med. Puss på er!
 
 
 
 
 

Tankar om en tid för två år sedan

 

Det är så påtagligt nu. Nu när vi fått ett barn som mår bra inser man också hur dåligt vår förstfödda mådde. Jag gråter ibland. Jag klandrar mig för allt möjligt. Hur blev det som det blev? Vår son är inte dödssjuk men de besvären han har är tillräckliga för att ge mig ångest och skuldkänslor. De allra flesta vill ju att ens barn ska bara må helt bra!

 

Jag visste hela tiden att något inte stod rätt till. Att vår älskade lille kille inte mådde väl. Han var inte nöjd. Vi såg på han ofta att han var motoriskt orolig och när jag tittade in i min killes ögon såg jag ibland hur han led. Nu gråter jag..

 

Jag bönade och bad om hjälp på BVC. Gensvaret blev att det var helt normalt med de utslagen han hade. Och kolik trodde de... Det var inte helt ovanligt och de förklarade för mig att första åren med barn kan vara tuffa. JAG VET! Det hade jag redan ställt in mig på när vi valde att skaffa barn.

 

Anknytningen till Nils påverkades. Jag hade svårt att ta till mig honom då vi ständigt var i ett töcken. Ofta fick jag gå hemifrån och ta luft och ge över hela ansvaret till Fredrik. Jag fixade inte alltid att vara stark.

 

Helt ärligt har jag många långa minnesluckor från denna tiden. Om Nils hade sovit två timmar i rad fick vi vara nöjda. Ofta sov han en timme då och då för att däremellan tröstas genom vaggningar, bäranden och närhet.

 

När Nils var ett halvår och månader av sömnlöshet hade passerat orkade vi inte längre. Hans hy var flammande röd och han var stel som en pinne när han grät. Nu jävlar fick det vara nog. Efter att insett att vården inte kunde hjälpa vår son fick jag hoppa ur min roll som vanlig mamma och gå in i yrkesrollen. Vi tog saken i egna händer och valde själva att ta blodprov på labb. Jag glömmer inte när min svärmor ringer med provsvaren.

 

Ibland funderar jag på varför han blivit så allergisk, mot så mycket. Ingen utav oss är det. Jag har aldrig varit rökare, inte åt jag läkemedel under graviditeten, jag är nästintill nykterist, jag tränar och har en sund kost.

 

Än idag är det besvärligt och jag vet att hans start i livet präglar honom än idag. Han har svårt att koppla av och nätterna är förknippat med magont och klåda. Jag blir förbannad för att jag inte orkat vara den bästa av mödrar i varje stund. Ännu mer arg blir jag på BVC som inte tog oss på allvar. Bara för att man är förstagångsförälder betyder det inte att man är helt handikappad när det gäller att läsa av sitt barns signaler. Jag får en klump i magen när jag insett att det skrivits ut preparat som inte skall ges till spädbarn på grund av risk för hjärtpåverkan.

 

Nu ber jag till högre makter att det bara ska bli bättre med åren för vår lille kille och att vår lilla tjej inte ska behöva gå igenom detta.

 

Älskade, älskade barn. Ni är mitt allt. Jag vill er allt väl och har jag inte alltid varit tålmodig så är det ändå på grund av kärlek.

 

 

 

 Som vi bar på dig <3

VECKA 49 - VINTERN

 


335. Utövar du någon vintersport?
Ja, tack vare en en gammal skidfantast till pappa och intresserad mamma så kan jag åka längdskidor och utför. Eftersom släkten kommer uppifrån i Värmland så har Ski Sunne funnits till hand och vi har också haft årliga skidsemestrar till olika ställen tills Sälenstugan kom in i livet. I love it!

 

336. Matar du fåglarna på vintern?
Har faktiskt aldrig gjort det. Men vi kanske skulle hänga upp något fågelhus på balkongen utanför köket. Nils skulle säkert gilla det.

 

337. Har du byggt något av snö någon gång som du var (eller fortfarande är) extra stolt över?
Jag och min vän Anna B gjorde alltid en fåtöljkonstellation på hennes framsida. Runtom gjorde vi ljuslyktor. Härliga barndomsminnen!

 

338. Om man som bilförare möter dig som gångtrafikant i vintermörkret, kan man räkna med att se dig eller har du inga reflexer?
I varje jacka jag äger ska det finnas en sådan där standardreflex på snöre. Under senare år har ju varselkläderna verkligen slagit igenom och tack vare det är hela familjen utrustade med varselväst när vi är ute på kvällen. Barnvagnen har reflexer plus en jättestark LEDlampa med ljusstyrka som kan lysa som halvljuset på bilen.

 

339. Tipsa om ett vinterplagg som du rekommenderar
Understället.

 

340. Hiss & Diss - Vintern
Hiss - Snö
Diss - Att det blir mörkt tidigt

 

341. 5 sätt att göra det mysigt i vinterkylan
Tänd levande ljus
Trädgårdsbelysning
Varm choklad eller julkryddat te till kvällsmackan
Raggsockor (används dock nästan aldrig då vi prioriterar ett varmt hem ;) )
Stanna till på ett fint ställe på längdskidturen och njut av omgivningen.

 


Skogspromenix

 
 
 
 

Idag när Fredrik var på helgjobb (vilket annars aldrig händer) och pratade om nyhusbyggnation gick jag och ungarna ner till mina föräldrar. Det är guld värt att ha sina kära nära. Det är ett alldeles lagom avstånd. Ner för berget, förbi centrum och en bit till..

 

 

Nils älskar att vara där och jag älskar se honom ha roligt med mina föräldrar och lillebror. Efter att jag ammat Sigrid och lämnat över ansvaret till mormorn och morfarn tog jag, Vilhelm, Nils och Pelle en tur i skogen.

 

 

I veckan fick Ville reda på att han fått jobb... men kruxet är att han ska flytta. Glad för hans skull såklart, men det känns lite jobbigt att han inte ska bo här i Karlstad. Tycker det borde finnas behov av energi/miljö-ingenjörer här med. 

 

 
 
Varför blir fotona av kass kvalitet när man laddar upp dem på blogg.se?
 

Sigrid tio veckor

 

Nu spenderas det mycket vaken tid i babysittern. Det gillar hon och det är så kul att sitta och titta på varandra samtidigt som hon gungas lite lätt och hon lyssnar på träleksakerna som snurrar på lekbågen. Denna vecka var det premiär på öppna förskolan. Fredrik har en del semesterdagar nu i december så vi har gått dit hela familjen och lekt och socialiserat oss. Sorg i mitt hjärta att Skåre ÖF stänger tillfälligt nästa termin (igen!). Jäkla kommunpolitiker.

 

Vi har sedan hon föddes fått höra att hon är så med och stadig för sin ålder. Det stämmer nog. Det är en robust och tillfreds tösabit. Lugnet har hon fått från far sin.

 
 
I sin mormors bomullsstickade gamla klänning
 

rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu