V. 18

 
 
 
 17+0. Foto av Anna Myrén. Redigering jag.
 


I lite mer än en veckas tid har vi känt bebisen sparka. Ja, tänka sig att vi båda redan kan känna rörelser. Det är inga jättestarka kickar men tillräckligt för att man ska känna dem när vi lägger händerna på min mage.

Nu har jag börjat förstå.. Det har tagit längre tid att ta in att jag väntar barn denna gång. Magen syns verkligen nu och det är så häftigt. Jag tror magen är i ungefär samma storlek som den var förra gången vid denna tiden. Illamåendet tampas jag fortfarande med. Det kommer hastigt och spyorna kommer akut. Som tur är har det där ständiga illamåendet och utslagenheten lagt sig.

 

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

 

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyror, fettsyror, mjölksyra, citronsyra, salter, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Alisa ♥ Amor Vincit Omnia - Mamma till Nathan, född v31+5

Åh så härligt :) Tänk vad annorlunda d faktiskt kan kännas med en andra graviditet :) All lycka till er!

2014-05-01 @ 07:32:29
URL: http://alisagonzalez.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0