V. 18

 
 
 
 17+0. Foto av Anna Myrén. Redigering jag.
 


I lite mer än en veckas tid har vi känt bebisen sparka. Ja, tänka sig att vi båda redan kan känna rörelser. Det är inga jättestarka kickar men tillräckligt för att man ska känna dem när vi lägger händerna på min mage.

Nu har jag börjat förstå.. Det har tagit längre tid att ta in att jag väntar barn denna gång. Magen syns verkligen nu och det är så häftigt. Jag tror magen är i ungefär samma storlek som den var förra gången vid denna tiden. Illamåendet tampas jag fortfarande med. Det kommer hastigt och spyorna kommer akut. Som tur är har det där ständiga illamåendet och utslagenheten lagt sig.

 

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

 

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyror, fettsyror, mjölksyra, citronsyra, salter, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 

 
 
 

+


Foto taget vid körsbärsträden: Anna Myrén. Bildredigering: jag.

Nils 1,5 år

 
 
 

Mat: Vår kille är inte särskilt stor i maten. När han var mindre var det bättre med hans matlust. Jag vet inte om det är specialkosten som gör det. Synd är det att vi allesammans inte sitter till bords och äter exakt samma mat. Vi försöker hålla oss till samma rätt men han märker att hans ändå är annorlunda. Inte kan han sitta still och koncentrara sig på maten heller. Hans favoritmat är korv och mos. Värmlandskorv, falukorv, grillkorv! Grönsaker är sådär men frukt gillar han. Han talar om för oss om det är någon mat han inte vill ha eller pekar på det han är sugen på. Att äta med händerna är lättast.

 

Sömn: Nils somnar i sin egna säng på sin barnkammare. Kurningen är ett minne blott, tyvärr. Han lägger sig i sitt mörklagda rum med en vällingflaska. Vi säger god natt och går ut. Allra oftast somnar han på egen hand kort där efter. So far so good. På natten har han dock flertalet uppvak. Han vaknar med skrik och vi skall genast komma dit. Han vill att vi ska killa honom på ryggen och/eller ge honom flaska. Ibland när han verkligen inte somnar om tar vi in honom till oss och hjälper honom. Hans sovtider är ungefär 19-07. På dagen sover han en timma efter lunch. På dagis har han vila i sin vagn som de ställer i ett nedsläckt rum.

 

Socialt: Sedan förskolestarten har han blivit lite mer osäker och blyg än innan. Han verkar vara rädd att bli bortlämnad. Annars är han en riktig stjärna. Han vill inte vara hemma och greja här hemma med mig en hel dag. Han vill ut, träffa folk och socialisera sig. Han älskar verkligen andra barn. Nils har mycket lätt till skratt och är full i bus. Ord han kan är ”Oj” ”Hej” ”Mamma” ”Pappa” ”Häddå” ”Titta” ”Nä”.

 

Motorik: Han är verkligen duktig både fin- och grovmotoriskt. Han älskar att skruva och meka med leksaker och grejer. Spakar och knappar han hittar är så kul. Verkligen tekniskt lagd. Springer och klättrar gör han mest hela tiden. Ibland går det så fort att det nästan blir farligt. Det är en mycket aktiv miniman detta.

 

Lek: Han vill ha sällskap under lek. Uppmärksamhet kräver han mycket och man ska vara på hugget och busa och härja med honom hela tiden. Små kortare stunder kan han fasta för något och meka med. Gosedjur tycker han är söta och kramar gärna men också tycker han om att brotta ner dom. Böcker är inget han har tid med eller är särskilt intresserad av. Det måste vara action! Favoritsånger han har är helt enkelt de han känner mest igen. De där vanliga som de sjunger på dagis är bra men också jinglarna till favoritbarnprogrammen. Favoriter på TV är Pippi långstrump och andra Astrid-klassiker, samtliga program på Disney Channel junior och Stadens hjältar.

 

Mentalt: Nils snappar upp allt vi gör och han verkar bli en mycket intelligent pojk. Viljan är enorm. Har han bestämt sig för något så har han. Jag tycker det är svårt att sätta gränser. Han kan verkligen ignorera en och om han lyssnar blir han jättearg om han inte får som han vill. Blir han riktigt frustrerad slår han huvudet i golvet.

 

Kroppsligt: I genomsnitt har han nu storlek 80 på kläder. 20/21 på skor. Hans favoritplagg är mössan.  Mössa vill han gärna ha inomhus också. De randiga varianterna är favoriterna. Tycker han att det är fel mössa vi valt för dagen går han till garderoben och byter.

 

 

Han är helt enkelt världens bästa Nils! ÄLSKAR DIG!

 


rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu