Trött mamma

Nu är det en utsliten mamma som sitter och skriver. Pappan somnade tillsammans med sonen under nattningen. Jag har suttit och gjort en namntavla till vår Nils Svante Loa och antikrundan har gått på TV. Jag försöker vila lite.

 

Denna dag har nämligen varit lite av en pärs. Lillen har varit ledsen och grinig, säkerligen pga. trötthet. Vi sover ju ingen av oss. Jag känner att denna sömnlöshet som vi nu haft i dryga fem månader börjat tagit ut sin rätt. Jag är hyffsat matt och sliten. I morgon ska jag på massage och ansiktsbehandling. Tror ni jag längtar eller?

 

Älskade lille vän. Vad är det som är bekymret när du skriker så om natten? Vad kan vi göra för dig att du ska må bra?

 

 

 
Lunchen var kul.. iallafall en stund.

Nils fem månader och två veckor

 

Åh vad det ständigt sker nya saker i Nils utveckling. Konstigt vore väl annat. Jag tänker hela tiden ”nu kan han ju inte bli större!”

 

Efter att jag har börjat med den mjölkfria dieten tycker vi att Nils utslag blivit bättre. Inte lika ilsket rött och absolut inte lika utbrett som tidigare. Tyvärr är vi fortfarande vakna på nätterna. Men kanske varannan timme istället för varje. Läkartid på fredag som sagt..

 

Nils är på dagarna ofta en glad skit, om men klängig. Äntligen sitter han bra i Ergo Baby-selen. Den är helt gudomlig att bära honom i kontra Babybjörnen. När vi träffar andra är han ofta lycklig och man ser att han gillar närvaron av andra barn. Ibland upplever han dock ”skräcken” när han får syn på vissa. Han kan vara ganska känslig när han är nyvaken.

 

Denna vecka rullade han från mage till rygg och sedan några veckor tillbaka är fötterna roliga att gripa tag i. Han har upptäckt munnen och att man kan göra grimaser. Han är så jäkla rolig och jag skrattar många gånger per dag åt hans miner.

 

Jag ammar honom oftast två gånger per dygn, han får ett mål puré och ett grötmål per dag och däremellan får han flaskan med mjölkfri ersättning. Majs är supersmarrigt och även gröt! Sött som banan eller mango är inte lika gott. Nu får vi hoppas att han tar åt sig näringen. Det är en liten gosse vi har. Storlek 62 är det som gäller på kläder för tillfället.

 


Far & Son


 
 

Komjölksproteinallergi?

 

 

I onsdags började jag utesluta mjölkprotein i min kost. Detta för att se om Nils utslag och mage blir bättre. Ännu har nätterna fortfarande varit jobbiga. Men de senaste vi varit uppe varannan timme istället för varje. Det lär variera. I natt var det riktigt jobbigt för lillen (och för oss). Jag fick tillslut gå upp vid 03 och agera dag. Vid 05 somnade han om en stund.

 

Idag var vi på BVC. Det var en vikarierande syrra där. Väg och mät visade att Nils inte vuxit bra på längden eller vikten. Hon trodde att Nils eventuellt kunde lida av mjölkallergi och att han därför inte tar upp näringen som han borde. Nils är ju en riktig kräkbebis. Vi får se hur kommande veckor ser ut.

 

Fredag betyder färd till Deje simhall. Nils log stort i vattnet på babysimmet idag. Ibland såg det nästan ut som att han simmade när vi höll i honom i vattnet. Verkligen en mysstund att komma iväg hela familjen.

 

Här hemma har vi hållt på att städa. Så mycket ”bös” överallt så jag blir tokig! Papper som ska sättas in i pärmar och grejer som ligger och skrotar här och var. En kompis tipsade mig om några goda GI-bars som jag gjort idag. Gott att ha som mellanmål. Speciellt nu när det är klurigt att planera min mjölkproteinfria kost.

 

Ongen har precis fått på sig pyjamas och hänger nu  i Freds knä och iaktar vårat intag av wok. Trevlig helg!


Nils – barnet John Blund glömde

 

Hur trötta kan en mamma och pappa bli? Jag tror vi har svaret. Nils har aldrig sovit bra. Förut vaknade han kanske två-tre gånger per natt och ville ha mat. Jag ammade honom och han somnade gott efteråt. Nu är det värre! I mer i en månads tid har han vaknat varje timme, ungefär från klockan 22 till innan 05 och skrikit. Innan dess har amningen tagit en timme med oro och elände för lillen. Vi får ligga och killa honom på ryggen tills han somnar. När han vaknar med panik är det ibland pruttar som ska ut, ibland vill han ha flaskan eller bröstet eller så ska det tändas i hela rummet. Vi får vagga honom i vår famn och guppa i sängen tills han någorlunda lugnar sig. Vad sjutton är felet? Jag tycker så synd om vår lille kille som inte kommer till ro. Allt man vill som förälder är givetvis att ens barn ska må bra.

 

När han vaknar så gör han det tvärt. Han gallskriker och verkar jätteorolig. För det mesta så blundar han men han kan även småtitta på oss och se jätteförvirrad ut. Jag har hört talas om nattskräck, men det drabbar ju större barn vad jag förstått?

 

Det är märkligt att han dock nästan alltid sover bra mellan 05-07. Han vaknar alltid och är morgonpigg och superglad. Tur är väl det, annars hade du legat risigt till lillen ;) . Nils tar sig små lurar på dagen. Kanske 30 minuter x 3 så jag tycker inte att det borde vara att han sover för mycket där.

 

Fascinerade är också att vi alla lever och inte gått under av sömnbristen. Vi håller igång med jobb och aktiviteter. Jag väntar dock på ett bakslag. Andra föräldrar undrar hur vi orkar. Vi vet ju inget annat och jag hade inte heller räknat med att få sova på ett par år sedan vi bestämde oss för att skaffa barn.

 

Vi har läkartid på BVC nästa vecka. Läkaren har redan tittat på honom en gång förut och allt verkade vara i sin ordning.

 

Har ni läsare varit med om något liknande eller har några tips? Delge jättegärna!


Mammakroppen #2

 4,5 månad efter förlossning
 

 

Min träning under en vecka brukar ungefär se ut på följande vis:

Medelgympa 55 min x 2 (skippar vissa rörelser som tex hopp och byter ut situps mot plankan)

Promenad 60 min x 6

Styrketräning gymmet x 1

Stryketräning hemma med tabata-upplägg x 1

(Bära runt på en bebis X timmar om dygnet och inte få sitta ner)

 

Min kost:

Äter som vanligt. Dvs frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål. Klarar inte av minsta hunger utan käkar när jag behöver. Allt givetvis vegetariskt. Bjuds det på fika äter jag även utav de godsakerna på vardagarna men annars köper vi gottigheter på helgen.

 

 

Ibland är jag orolig att jag återupptagit min träning för tidigt och att jag tar ut mig för hårt. Hur vet man? Kroppen känns inte riktigt som innan jag fick barn. Bäckenbotten är inte stark ännu men jag kniper som en tok! Det verkar ta lång tid för att få fullgott resultat. Och ska jag vara ärlig känner jag fortfarande av tyngdkänsla när jag anstränger mig. Men, jag måste få röra på mig för att få må bra. Jag tycker verkligen det är kul att träna men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte också gör det för att se bra ut. Ja, jag är absolut mestadels nöjd med min mammakropp.

 

Hur känns er kropp vid träning efter att ni fått barn?

 


Sälen

 

Som vanligt innebär vecka 9 sportlov för oss. Tisdagkväll packade vi in oss i Saaben och for upp till Sälenstugan. Både mina föräldrar och svärföräldrarna var redan uppe. Bilresan gick bra. Nils hade varit på babyrytmik och hälsat på sin kusin på dagen så vi hade förhoppning om att han skulle vara slut i bilen. Första timman satt vi och lekte och sedan blev han ledsen men fick sig en slurk ersättning och somnade efter en stund.

 

Onsdag delade vi upp oss. Mamma och pappa åkte slalom, Fredrik och svärfar åkte längdskidor på förmiddagen och jag och svärmor på eftermiddagen. Solen sken och det var verkligen superfina spår vid Myrflodammen. Vi invigde den nyrenoverade bastun i vårt nya fina badrum. Vilket lyft!

 

torsdagen passade mormorn Nils. Jag, Fredrik och pappa var iväg till Hundfjället och åkte slalom. Jag trodde det skulle bli tufft för de stackars skrala benen men benmusklerna jobbade på bra. Jag, mamma och pappa tog ett längdskidpass på eftermiddagen vid stugan. Hundarna var med och drog i spåret. Svärföräldrarna for hem och vi bakade pizza på kvällen med mor och far.

 

Fredagen bjöd på stafettvasa för sambons del. Jag och pappa åkte till vasaloppsstarten och hem fick vi med oss nya längdskiddresser från Salomon. Vi invigde dem vid Tandådalen. Det blev då också premiärtur för Nils i spåret. Nå, i släden vi fått låna av några vänner alltså. Supermysigt! Han tyckte det var spännande och efter en liten stund sussade han gott.

 

Lördag blåste det storm. Vi trotsade vädret och tog oss en längdtur uppe vid fjället. Lillen fick vara hemma i stugans trygga vrår med mormorn. På kvällen gick strömmen och vi fick för en stund bo i en stuga med massa stearinljus som ljuskälla. Som tur var kom strömmen tillbaka. Just då tänkte jag på vad himla praktiskt det är med amning. Nils kunde få sin mat trots bristen på någon vidare uppvärmningsförmåga.

 

söndag var det dags att städa och åka hem. Kort och gott kan jag säga att Nils fått ett alldeles ypperligt första sportlov. Det ska allt bli en liten naturNils av denna bebisen.

 

 

 Mobilfoton tagna under lovet

 


rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu