Nils tre veckor

 

 

 

 

I måndags var det första dagen hemma utan pappa för mig och Nils. Fredrik har nu börjat jobba igen men nu gått ner till deltid på 75 %. Vilken skillnad det är på att vara ensam vuxen om dagarna. Lille stackaren har haft ont i sin mage i några dagar och det har då givetvis varit många tårar och skrik. Jag märker att han sväljer en massa luft när han ammas. Mjölken kommer så hastigt att han inte riktigt hänger med. 

 

 

Amningen går bra nu! Han äter från båda brösten utan större bekymmer. Nu hoppas vi verkligen det håller i sig! Det är lite olika hur ofta han äter. Vissa dagar har det varit varannan timma och andra var fjärde.

 

 

Han är mer vaken nu och börjar bli mer med i blicken. Han gillar att bli vaggad i famn och lyssna på när vi sjunger för honom. Att ligga på pappas mage är ändå bäst.

 

 

Lille älsklingen. Inte visste jag att så mycket kärlek även medför en stor oro. Det får aldrig hända dig något ont.


Trevliga dagar

 

Det har varit några händelserika dagar för Nils. I helgen gjorde han sitt första besök hemma hos farmorn och farfarn. Där fick han också träffa sin kusin som väntat på honom så länge. Det var en stolt Jacob som mötte Nils. Nils fick ett gulligt lejon som spelar musik.

 

 

En del av min släkt var här i måndags och hälsade på oss. Min mamma hade gjort smörgåstårta och pollykladdkaka och bjöd på. Tack så mycket för all hjälp! Det var ett tag sen vi sågs då de inte bor i närheten. Det var jättetrevligt att få träffa dem.

 

 

Igår hämtade svärmor upp mig och Nils för att vi skulle få komma ut. Har blivit dåligt med det de senaste dagarna då han inte mått nå bra i sin mage. Hon, svägerskan och Nils kusin kom och hämtade upp oss vid lunchtid och vi stuvade in babyskydd och barnvagn i bilen. Jag trodde det skulle bli totalt kaos och jag måste medge att jag var nervös. Vi tog oss en tur på Bergvik/Ikea. Svärmor bjöd på mat och fika. Tack snälla! Nils fick också en jättesöt stickad pandadress från Newbie och jag (hör och häpna) köpte ett plagg till mig själv! Det var ett tag sen jag köpte något fint till mig själv, som inte varit mammakläder. Det blev en fin spetsklänning.

 

 

Idag har vi fått besök av Camilla.

 

 


Höstmörker

 

Vad konstigt det är. Varje höst blir jag lika förvånad. Ska det verkligen vara såhär mörkt? Brukar jag verkligen reagera såhär?

 

Inatt ställde vi tillbaka klockan en timme. Idag blev det som bekant mörkare tidigare på dagen än vad det blev igår. Jag upplever den timmens skillnad mycket väl.

 

Jag har inte något emot de dunklare årstiderna i sig, snarare tvärtom. Men det är något som händer med mitt psyke när senhösten nalkas. Nu har jag inte tid med det. Jag vill njuta varje minut av att vara mamma till min lille pojke. Vill inte smitta ner familjen med någon sorts olust. Nu tror jag inte det är särskilt illa med mig, utan det är just vid denna tidsomställning som jag märker av deppigheten som mest.

 

Det gäller att ta vara på de ljusa stunderna på dagen och då ta en lång barnvagnspromenad med mitt hjärta. Jag försöker ha det så ljust som möjligt här hemma så inte tröttheten blir allt för påtaglig. Vissa kvällar myser vi till det med levande ljus.

 

Det är inte långt kvar till snön faller. Det är glädje. Då blir inte bara gatorna ljusare utan även mitt sinne.

 

 

Jag försöker verkligen må bra varje sekund med min lilla familj, oavsett mörker eller ljus, kväll eller morgon.


Nils två veckor

 

I natt blev Nils två veckor. Vi börjar komma in i bebisrutinerna. Vi lär känna varandra mer och mer. Hans signaler på han vill ha mat, närhet, blöjbyte och annat försöker vi tyda på bästa sätt.

 

Idag är även den dagen då Nils beräknades födas. För oss gör det absolut ingenting att han valde komma ut två veckor tidigare. Det har varit två fantastiska, roliga, kämpiga och overkliga veckor. Tänk att just du kom till oss. Den finaste ungen i hela världen är vår!

 

Nils växer så det knakar. Han har redan gått upp många gram över sin födelsevikt. Han har även växt på längden. Än har Nils storlek 50 på kläder.

 

Vi hjälps åt att kämpa med amningen. Han har blivit mindre otålig och inser att mat kommer när jag lägger honom vid brösten. Han är så duktig!

 

 

 Vad vi älskar dig! Vi gör allt för dig!

 

 

 

 
 

Mamma älskar dig

 
 

Ärliga amningstankar

 
Igår flöt amningen på bättre än någonsin. Han tog båda brösten, vänsterbröstet smärtfritt och högerbröstet gjorde inte jätteont. Jag mådde så bra och allt kändes plötsligt så lätt. Att vara mamma är väl inte jobbigt.

 

Inatt vände det igen. Han ville inte alls äta på samma sätt som under gårdagen. Brösten var sprängfyllda med mjölk och jag antar det blev svårt för honom att få ett rejält suggrepp. Nu kändes livet inte lika lätt längre när smärtan var total. Nu var det inte bara Nils som var otröstlig.

 

Man läser om vilket fantastiskt sätt amning ska vara att knyta an till sitt barn. Att det ska vara en mysig stund. Vi har nog alla sett dessa fina bilder med harmoniska morsor med ett nöjt spädbarn vid brösten. Jag fattar ingenting!

 

Jag tycker snarare amningen har varit ett stort hinder för att jag ska komma närmare Nils. Om jag ska vara ärlig har jag ångest varannan timma när han är hungrig och jag ska ge honom mat. Jag vet med mig att det kommer kännas, jag ryggar tillbaka och ser det som ett ont måste amma. Ond cirkel.

 

De flesta tankar går kring matningen. Jag anser mig själv inte njuta på det sätt jag önskar av spädbarnstiden. Ändå ger jag inte upp. Jag vill också uppleva det där man ser på all ”amningspropaganda”. Jag antar att det är jättesmidigt och fantastiskt för alla det funkar. Frågan är när gränsen är nådd för mig, men ännu lägger jag inte av.

 

 

 
 
 

Bröstinflammation

I ett par dagar har mitt högerbröst varit svullet och rött på undersidan. Jag har försökt duscha varmt och masserat det utan resultat. Det har gått åt helt fel håll. Idag var nästan hela bröstet rött och ännu mer stint. Jag har grinat och våndats av det onda spändabröstet, amningsskiten tar aldrig slut!

 

Jag ringde eftervårdsmottagningen och de ville att jag skulle komma in till BB igen och eventuellt läggas in. Jag grät ännu mer. Jag ville inte ligga där fler dagar! En läkare undersökte mig och det visade sig förstås att jag har en rejäl inflammation, mastit/mjölkstockning. Hon bedömde att jag kunde ta antibiotika per oralt och kunde därför åka hem igen.

 

Nu sitter man här och är subfebril och fryser under en filt. Fortsätter inta paracetamol och ibuprofen för att dämpa eventuell feber, smärta och inflammation. Jag hoppas innerligt att antibiotikan verkar mot mastiten och amningen någon gång blir bättre. Varför ger jag inte upp?!

 

 


Barnvagnspromenad

 

 

Det är så skönt att komma ut med barnvagnen. Nils tycker det är så gott att ligga i sin farkost och rulla. Idag mötte vi mamma/mormor på hennes lunchrast och svägerska/faster Anna.  Han sussar sött och ser nöjd ut. Vi försöker ta en tur varje dag oavsett väder. Ligginsatsen är guld värd! Eftersom vi bor i lägenhet, en trappa upp, är det bara att bära med Nils lättvindigt och han kan sova vidare i den efter att vi knäppt upp hans overall. Han sover även i den mellan mig och Fred om natten. Tycker det är lite klurigt att veta hur mycket eller lite kläder och filtar han behöver ha på sig så han inte blir för varm eller kall. Har provat att lägga en inomhustermometer i vagnen för att få någon uppfattning.

 

 


Nils första vecka

 
I natt blev vår lille Nils en vecka. Vi satt uppe och gosade med honom och mindes tillbaka. Jag kommer snart publicera en förlossningsberättelse.

 

 


 

Jag och Fredrik är nu båda hemma och försöker komma in mer och mer som rollen som mor och far. Det största hindret på vägen är amningen.  Efter förlossningen fick vi vara kvar på bb/avdelning 14 i fem dagar för hjälp och stöd. Mjölk har jag i mängder men Nils är inte tålmodig nog att suga mer än några tag för att få ut det och så snabb är inte utdrivingen.  Han blir jättearg och upprörd och tyvärr smittar det av sig på hans hormonstinna mamma. Undrar vem han fått det temperamentet ifrån.. Jag har haft fruktansvärt ont i mina bröst och mina bröstvårtor är såriga. Det är inte en skön upplevelse att amma. Jag hade räknat med att det skulle kännas att ge bröstet sitt barn, men inte så här. Tur att det finns pump att ta till när det gör alldeles för ont.

 

 

 

 

Han är världens finaste och det känns verkligen som ett privilegium att få vara mamma och pappa. 

 

 
 
 

Nu är han här!

Klockan 00.04 inatt den 10 oktober kom våran son. 3100 gram och 47 cm. Han är den finaste som finns, helt perfekt!

Vi älskar dig!
Slemproppen

 
I morse gick slemproppen! Ingen tvivel om det ;) Fortsätter komma lite mer som är ännu mer blodblandat. Nu molande värk i mage och rygg. Nu är det nära! Nu taggar vi! Nervös och förväntansfull!
 
Pepp är välkommet!
 
 
 
Hur lång tid tog det för er efter att den gick för er? Har hört att det ska spela roll om den är blodblandad eller ej och hur rejäl den är.
 
 
 
 

Förvärkar

 
Nu sitter jag inne och myser med en kopp te och en bit 70 % choklad. Är trött efter en dag på stan med Camilla och ett bra besök hos barnmorskan. Det har varit en bra helg. Igår var vi iväg på 80-årskalas för min mormor, i lördags var vi hos svärisarna och i fredags var det besök hos frisören.

 

Igår trodde vi nästan att förlossningen startat. Jag hade på kvällen väldigt ont i ryggen och jag hade sammandragningar. Värken spred sig från ryggen ut mot magen och ner i ljumskarna. Jag klockade och det var drygt 4 minuters mellanrum och de höll i sig i 50-60 sekunder. Jag testade den nya TENS-aparaten och sedan fick Fredrik ta över med massage av ländrygg och höfter. Väldigt skönt! Jag testade på att profylaxandas genom de som gjorde ondast.

 

Detta var väl ”endast” en episod av förvärkar. Det känns bra att ha fått testa på den typen av smärta. Vet med mig att när det väl gäller kommer det göra väldigt många fler gånger ondare. Även fast jag är rädd känner jag mig peppad. Nu bebis kör vi snart!

 
 
 

V. 38

 
 

Nu är oktober här! Månaden vi beräknas få vårt barn. Vart tog tiden vägen? Jag begriper inte. Ibland känns det inte som jag hänger med. Jag ska föda snart.. Jag förstår faktiskt inte.

 

Jag känner inte ett tecken till att förlossningen närmar sig. Jag undrar när det sätter igång. Jag blev sjukskriven pga. risk att föda prematurt. Är himla glad att det inte blev så! På något vis känns det märkligt att jag faktiskt kommit till den vecka jag är i. Jag kan fortfarande inte tänka mig att det ska bli senare än 24e.

 

En del nätter är jobbiga, jag är rädd och gråter. Jag ser hemska scenarion framför mig. Rädsla för att det ska vara något fel på barnet, att förlossningen kommer vara hemsk med kanske akutsnitt eller sugklocka eller att några komplikationer ska uppstå som stora bristningar eller att jag dör.

 

Jag känner mig pluffsig, fast jag egentligen vet att det inte är så farligt. Jag har nu gått upp 6 kg sedan vi plussade. Muskler är förtynade och jag har blivit mjukare, haha. Lår och överarmar är inte som de brukar. Men, jag klagar inte. Det är bara ovant.

 

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång

 

 

 

Helgen

 

I fredags efter att Fred åkt hem från jobbet åkte vi till Mariebergskogen. Det vankades matmässa. Vi mötte upp svärmor, en svägerska och hennes son.  Det fanns massa olika stånd med mat och konfektyr där det fanns möjlighet att provsmaka och köpa olika varor. Allt i från sylt, godis, kött och bröd. Vi kom hem med en påse med chokladpraliner och chokladbräck från bland annat Carli choklad. Mums!

Fick mms av kollegan Linnea som berättade att hon fått sin dotter under dagen. Snart är det min tur!

 

 


 
 
I lördags var grannen Anna över på dagen. Fred var iväg och spelade match. På kvällen provade vi på pizza från Glada Ankan. Den var helt okej. Senare gjorde ett sent spontanbesök till Lövnäs. En barndomsvän var hemma på besök hos sina föräldrar. Mina föräldrar var där på middag, så vi joinade dem lagom till efterrätten.
 

Igår fyllde min bror Vilhelm har fyllt 22 år. Det firade vi hemma hos mor och far med mat och fika. Jag och Fred försökte ta lite bilder på mig och vovvarna utan vidare resultat. Med Pelle går det lättare än med Eddie, som är vansinnig på kameror. Hur blev det så? Vi brukar kalla honom Cranky, just för att han är så gnällig gällande vissa saker, haha.

 

 

Idag har min vän Emma från musiklinjen varit här på fika. Vi ses allt för sällan! Men nu bor hon och hennes kille i en stuga utanför Molkom, så det är inte sådant avstånd mellan oss.


Ergobaby performance

 

Igår klickade vi hem en bärsele. Hade en rabattkod som gick ut igår och ville använda upp den. Vi fastnade för denna sele då den är ergonomisk både för bärare och barn. Den är i polyester och mesh som väger lite och andas. Barnets tyngd hamnar på våra höfter och inte på axlarna vilket för oss är jätteviktigt. Det går att ha barnet både på mage, rygg och sidan.  Selen passar från nyfödd till 4 år. Perfekt vid vandring, längdskidåkning (när den blir äldre) etc. Men självklart även i vardagen här hemma. Nu hoppas jag verkligen att den passar min lilla kropp. Hört att det kan vara bekymmer att hitta en bra sele när man är kort och smal. Det som är bra med där vi köpte den är att det är oändligt öppet köp. Känner vi att det inte finns användning för den sedan är det bara att skicka tillbaka.

 

 

rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu