V. 24

 

 

Det börjar bli tungt. Det känns som det hänt mycket senaste veckan. Jag har svårt att sova bra. Det är jobbigt att ligga på både sida och rygg. Jag vaknar flertalet gånger under natten och vrider och vänder mig för att byta sovställning. Även i skrivande stund, när jag sitter trycker magen. Jag har ont i magsäcken och tarmarna. Livmodern trycker på. Jisses, känner mig redan som en valross, hur ska det då kännas mot slutet av graviditeten?

 

 

Jag har gått upp ca 3 kg nu, annars stämmer det mesta från texten nedan in på mig. Tror jag börjat samla på mig vätska och det känns inte kul.

 

Jag läser boken ”Att föda” av Gudrun Abascal. Jag är nervös för förlossningen.Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

 

 


Midsommar

 

I morse vaknade sambon av halsont och allmän sjukdomskänsla. Typiskt också, vi som skulle fira midsommar utanför Molkom på fest. Vi fick ringa våra vänner som skulle åka med oss, och säga som det var.

 

Fred låg och vilade hela förmiddagen. Sedan blev han så pass pigg att vi åkte iväg och köpte en engånggrill, mat och jordgubbar. Vi drog till Skutberget. Väldigt avslappnat och mysigt på en filt på gräsmattan nära Vänern.

 

Fred var slut när vi kom hem, somnade på soffan. När han vaknade till satte vi på en film, National Treasure, och åt goda smörgåsar.

 

Det blev en trevlig midsommar, trots sjukdom.

 

 

Ps. Jag vet inte hur jag ska somna. Nederdelen är fylld av bebis och övre delen fylld av alldeles för mycket mat och gottigheter. Hah, vilken känsla.


V. 23

 

Ibland är bebis tokig. H*n gör ett helvarv i magen. Den liksom sparkar sig runt, motsols eller medsols i magen. Det är så häftigt.

 

Det har blivit mer bekymmer med mina ben. Det är ibland jobbigt smärtsamt. Det finns en nervsmärta och en mer sprängande känsla. Jag tror det både handlar om ischias och om stas i benen. Jag kan vakna på natten och måste sätta på mig stödstrumpor, som lindrar. Nervsmärtan strålar ner från fogarna och höfterna ner i fötterna. Fötterna känns domnade ibland. Allt detta gör at

t det känns mer jobbigt att arbeta. Jag sover inte så bra på nätterna, och det är MYCKET på jobbet.

 

Lilla bebis, du börjar bygga ett stort bo du. Många blir förvånade att jag är så stor som jag är om magen. Det är svårt att få det på bild hur magen är. Den är inte lika toppig som på fotona, utan mer bred. Men kanske är det för att jag är rätt liten i övrigt som den utmärker sig. Fina, fina magen!Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.


Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

 

 

 


Träning

 

Denna vecka har det varit säsongsstart för Friskis&Svettis sommargympa i Mariebergskogen. Kul! Jag vet inte hur många somrar jag varit med. Det började med att jag och min vän Anna B fick följa med våra mammor på träningarna.

 

Under graviditeten har det känts jobbigt att inte kunna träna som jag brukat. Jag är van en viss endorfinutsöndring som jag inte riktigt uppnår nu. Jag är van en något mer muskulös och slimmad kropp.

 

Jag vet inte vilken vecka det var jag började träna efter allt illamående. Kanske 16?

 

Innan jag blev gravid styrketränade jag hårt 2-3 ggr i veckan, gympade 2 ggr i veckan och powerwalka där emellan. Ortorexi. Jag var tvungen att skärpa till mig om jag skulle vilja kunna bli förälder.  Knappt ett halvår innan plusset gick jag mer och mer ifrån LCHF och mitt strikta träningsschema.

 

Nu försöker jag med 1-2 styrkepass som är betydligt lättare än de innan och ett gympapass i veckan. Jag tar även promenader förstås.

 

Jag börjar tycka det är okej att ligga på denna nivå. Jag är faktiskt gravid och ska inte träna på maxpuls. Jag har foglossning, så jag måste vara försiktig. Träning och hälsa ska vara kul.

 

Ps. Jag älskar min gravida kropp!

 

 

 

Jag efter gympan i måndags.


1 år sedan sjuksköterskeexamen


Fredagen den 10 juni 2011 var ingen vanlig dag – det var min examensdag!

 

Dagen började kl 9 med champagnefrukost med klassen. Alla var så uppklädda, fina och spända inför den stora ceremonin.

 

 

 

Kl 13 tågade vi in i aula magna. Det var en otrolig känsla! Hjärtat bultade lite extra och jag fick gåshud. Tänk att denna dagen var redan här! Det var en superfin avslutning med högtidstal, inspirationstal, studenttal, sång & musik och självklart broschutdelning.


 

 

Efter 1,5 timma i aulan var det mingel utanför. Kramade de närmsta som hade kommit och ta del av akten och sade adjö och grattis till klasskamrater som det kanske skulle dröja tills jag såg igen.

 

 

Efter att firandet i skolan var slut åkte vi hem till mamma och pappa i Stodene. De hade ordnat fest med stor buffé med mat, dryck, dessert. Massa vänner och familj kom och förgyllde min dag. Det var helt otroligt. Jag fick så många fina gåvor. Jag är mållös. 

Tack till min underbara familj och alla otroliga vänner som gjorde min dag oförglömlig. Jag är så tacksam.

 

 

Och framförallt, fy fan vad jag är bra! Nu har jag varit syrra i ett år. Jobbar på MAVA - medicinsk akutvårdsavdelning. Det är ett högt tempo, och man lär sig massa saker varje dag.V. 22

 

 

Jag är känslig. Jag blir lättare ledsen över saker och jag känner mig riktigt bitsk ibland. Ungefär känslan av PMS. Ibland freakar jag verkligen ut och storgrinar. Kan oroa mig att det ska hända vårat barn något och jag får panik.

 

Vi fick den fina barnvagnen av svärföräldrarna. Så fin! Vi längtar efter att få gå runt med dig i den, lilla älskade oktoberbarn.

 

Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.


Teutonia Spirit s3

 
Igårkväll fick jag syn på en ny Teutonia Spirit s3 med mjuklift till halva priset (demoex)! Kan detta vara rätt vagn? Har lagt undan den tills imorgon.

Sittdelen är vändbar, trehjuling (dock med punkteringsfria hjul, som iof går att byta till lufthjul), tyngre jämförelsevis med Urban Jungle. 

Inte svart som vi kankse tänkt oss, men tycker färgen är snygg! Och tänk med cerisa detaljer. :)

 

 

 

Barnvagnsdjungeln

 

Detta med barnvagnsköp är inte lätt. Det finns massa vagnar, men ingen som är perfekt. Vilken ska man då välja? Det är för och nackdelar med alla.

 

Våra kriterier:

Den ska vara bra i terräng, så som skog och snö.

Fred vill kunna vara ute och springa med den.

Det ska vara en trehjuling med luftdäck.

Det ska helst vara en vändbar sittdel.

 

 

Den vagn som fallit oss mest i smak är Mountain Buggy – Urban Jungle. Den är så skön att köra, så lätt och uppfyller 3 av 4 krav. Den stora nackdelen är att sittdelen endast är framåtvänd. Jag vet egentligen inte om det är ett måste att ha barnet mot sig. Jag menar, barnet kommer vara med oss hela dygnet, kan det inte då vara roligt att få sitta framåtvänd och se något annat än oss när vi är ute? Det finns ett fönster i suffletten och vi skulle även kunna sätta upp en ”backspegel” på chassit som vi kan se varandra i.

 

(Alternativa vagnar skulle kunna vara Teutonia Spirit S eller Quinny Freestyle då de är vändbara)

 

 

Urban jungle

 

 

 

Finns det någon med barnvagnsvana som vill ge lite feedback? Jag vill höra allt!

 


V. 21

 

 

 

Magen har blivit hårdare och navel håller på att tänjas ut. Jag måste köpa mammalinnen då de vanliga tighta är korta framtill. Mamma tycker min mage växt till sig riktigt nu.

 

Vi är så nyfikna på vem den i magen är. Hur kommer h*n se ut? Hur kommer h*n vara? Vem är h*n lik?

 

Börjar känna bebis sparkar tydligare när jag står upp. Har förut mest känt i främst liggande, men även sittande läge.


Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.


Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu