V. 33

 

Jag börjar känna mig peppad! Jag och Fredrik har gått på kurs, Annas Profylax. Vi kan verkligen rekommendera det! För er som inte alls vet vad det är kan man kortfattat säga att det handlar om att lära sig slappna av och andas på ett bra sätt. Mental träning. Vi övar lite varje dag. Ingen aning om hur det kommer fungera i praktiken. Det känns som Fred är mer på banan nu och vet mer hur han kan stötta mig under förlossningen. Vi är ett team.

 

Jag har även börjat i vattengympa för gravida med foglossning. Skönt faktiskt. Grunnar på om jag skulle boka in mig på gravid-yoga också.. Det är inte allt för kul att bara vara hemma om dagarna. Har ju inte sängläge som restriktion nu.

 

Sen måste jag säga att jag känner mig vacker. För jag är verkligen vacker. Det glädjer mig när folk kommer fram och säger att jag är fin, att det bara är en liten kula på magen jag fått och att jag annars är nätt. För mig betyder det massa att höra dessa ord.

 

Jag vet inte hur Bebis ligger nu. Har den vänt sig rätt igen? Jag har en aning om det. Det märks att lillmänniskan blivit större. Ryggen på den är inte lika spinkig längre. Jag har gått upp 4,5-5 kg.

 


Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

 


Gravidfotografering

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  För knappt en vecka sedan åkte jag
  och min granne och vän Anna till
  Skutberget. Hon hade frågat mig om jag
  skulle vilja bli fotograferad. Vilken fråga -
  Självklart!
 
  Här ser ni en del bilder som blev tagna
  under den eftermiddagen.
 
 
 
 
 


 
  Tack så  mycket för de fina fotona!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V. 32

 

Igår utbrast Fredrik ”Kolla din mage!”. Bebisen hade vänt sig och lagt sig tvärs över den, vågrätt eller hur man ska beskriva. Hade en sammandragning då också och kände verkligen hur tydligt som helst hur h*n låg. Under dagen har den legat på sniskan, dock mer vinklad nedåt. Nu känns vet jag inte hur den ligger.. men det känns annorlunda! Sparkar inte långt uppe vid revbenen längre utan nere på sidorna. Knäppis! Jag trodde du skulle hålla till med ditt huvud nedåt fram till förlossningen! Vill nog att du vänder dig snart så du inte kommer ut med något annat än huvudet först. Freakar ur annars. Om jag kollar hur magen såg ut för en vecka sedan, ser jag en skillnad. Lite annan form.

 

Ibland känns det som att huden spricker. Obehagligt. Jag måste varje gång kika på magen efter detta det rispar till. Jag är varje gång helt övertygad att jag fått någon bristning i huden. Är nyfiken på vad det är som gör att det känns så.

 

Jag undrar när jag sov en hel natt senast. Det som håller mig vaken eller väcker mig är tankar på förlossningen, sammandragningar, värk i benen, och kissnödighet. Därav vaknar jag sent på morgonen.

 

Trots att det inte alltid är en dans på rosor att vara gravid, är det helt fantastiskt att vara med om. Tänk att jag bär vårt barn i min mage! Att få känna varje hick och spark från den lilla människan. Att ligga att drömma och fantisera om vem det är där inne. Det är ett privilegium.

 

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

 

 
 

To do

Jag känner mig stressad! Känner verkligen av att det är saker som hänger över mig. Är det inte det ena så är det andra.

 

Jag har försökt strukturera upp med en lista som jag ska bocka av, men just nu stressar den mig bara. Inser nu även att jag ska fylla på fler måsten på det pappret. Handlingar ska in till försäkringskassan och arbetet och fler grejer måste införskaffas till älskade bebisen.

 

Hur ska man veta vad man egentligen behöver till barnets ankomst? T.ex; även fast vagn är inhandlat känns det inte som att det stoppar där. Ska man ha skydd i vagnen i form av plastat frotté? Eller blir det jättevarmt för Bebis? Ska det vara lakan ovanpå det? Vilken kudde duger? Spjälsäng finnes, men vad ska den inredas med? Det borde väl räcka med kudde och påslakan? Den kommer ju sova i pyjamas, och inte är det kallt i lägenheten precis. Man läser ju om kvävningsrisker och annat otäckt. Och ska ens bebis ens sova i spjälsängen i början? Sen har vi amningen, vilka tillbehör behöver man till det? Bärsele, vilket märke? Skötbord och dess tillbehör? Osv.. Ja, ni ser! Massor av funderingar. Inser att inte ALLT måste vara ordnat i minsta detalj, men har verkligen ingen lust att fixa med allt för mycket som nyförlöst.

 

 

Delge mig gärna era erfarenheter! Vad som helst.

 


Kräftskiva, Födelsedagsmiddag, Vänerbad

 

I fredags var vi på kräftskiva ute i Grava-Rud. Eller ja, för min och Fredriks del blev det grillat, pastasallad och pajer och annat smått och gott. Om jag ska vara ärlig så tror jag att jag aldrig har smakat kräftor. Har ju varit vegetarian i många år men har dessförinnan aldrig lockats av att suga i mig det där från de röda krypen.

 

Lördagen var det tjejmiddag hos mig. Anna M, Anna B, Lisa och Camilla var här och firade min födelsedag.  Vi åt grönsakspaj, sallad och snittar. Till efterrätt hade jag bakat blåbärsmuffins och snickerskakor. Så himlans trevligt att träffas, och extra kul att få vara flera tillsammans. Inte alltid det är lätt att få ihop ett tillfälle som passar fler än en person. Tack också för alla fina presenter!

 

Idag åkte vi ut till Skutberget och la oss. Kunde inte tro att det skulle bli fint väder idag, när man tänker tillbaka på hur regnigt och dant det var igår. Jag fick tillochmed i Fred i vattnet! Visserligen hade han sprungit en löprunda i ”heten” innan. Kul att få i den badkrukan!

 

 


 


V. 31

 

Jag längtar mer och mer. Vem är det jag har i min mage? Vi är så nyfikna. Jag drömmer om bebisen om natten. Trots längtan är jag rädd och fundersam. Först och främst för födelsen, som jag nämnt förut. Också för den första tiden när man ska agera mjölkmaskin och vara helt slut utan sömn och stimulans från omvärlden. 

 

Har märkt att hjärtklappningarna blivit lindrigare. Trots detta har inte mitt hemoglobinvärde eller ferritinvärde ökat något drastiskt, utan står ganska still. Men jag fortsätter svälja mina Niferex och c-vitamintillskott morgon och kväll. Jag tycker jag har rätt bra ork nu ändå.

 

 

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

 

 

 


14 augusti - min födelsedag

 

Jag har fyllt 24 år!

 

Herregud, det betyder att det redan är 10 år sedan jag fyllde 14!? Det går snabbt mellan åren, men ändå inte.

 

På morgonen åkte vi in till stan och åt hotellfrukost. Inte alls dumt. Dagen innan åt vi goda burgare på Glada ankan. Vädret bjöd på vackerheter med sol och värme.

 

Jag hade ju redan firats av familjen så det skedde inget mer märkvärdigt under dagen. På lördag är det dags för kalas nummer två med några vänner. Ska bli trevligt.

 

 

Det är såklart mitt barns födelsedag jag går och väntar med spänning på mest. Därav känns allt annat inte lika stort. Förståeligt kanske.

 

 

GRATTIS TILL MIG! 

 

 

 


Förhandsfirande av min födelsedag

 

 

Vilken fin dag jag haft! Solen sken när vi vakna i morse. Jag, Fred och Eddie bestämde oss för att ta en tur ut till Skutberget och ta Friska Karlstad-kontroller. Vi åkte förbi KMTI och köpte tilläggskarta. Man mår så himla bra när man är intill Vänern. Det är som att de vindar från sjön innehåller något lyckohormon.

 

 

Vi var ute en bra stund under dagen. Eddie mådde supergott och såklart vi med. Finns en hundstrand där vildingar får bada. Det var dock inte intressant med ett dopp för Eddie idag. Det var ju så många spännande hundar på land att hälsa på.

 

 

Klockan 16 hade mamma och pappa anordnat ett litet födelsedagskalas i Stodene. Fick bli idag då mamma ska bort på min födelsedag. Bror och svärföräldrarna var förstås där med. Mamma hade beställt vegetarisk smörgåstårta. Jisses så gott. Till efterrätt fick vi lemon curd-tårta. Handbollsfinalen i OS följdes såklart via TVn.

 

 

Känns så himla skönt efter denna dag. Äntligen lite sommar!

 


V. 30

 
Nu är veckan här som jag hela tiden sett som slutspurtsstart. Bara 10 veckor kvar nu. Helt otroligt. Jag är så nervös!

 

Jag kräver mer sömn än normalt. Sover 9-10 timmar varje natt och är ändå trött när jag vaknar. De gånger jag ställt klockan tidigare har det varit olidligt och hela dagen blir påverkad.Jag får ta pauser under dagen (fast jag inte alls är särskilt aktiv, haha).  Kroppen är trött och öm. På kvällarna är sammandragningarna vanligare. De är däremot oömma, vilket är bra.

 

Bebisboet är stor nu. Känns märkligt när jag sitter. Undrar vart alla organ knör ihop sig och gömmer sig. Sura uppstötningar och halsbränna kommer ofta. Särskilt när jag ligger på min högra sida när jag ska sova.

 

Det är nog dags att ta tag i de sista sakerna inför ankomst. Mer prylar ska inskaffas och namn måste bearbetas mer.

 

 

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.


Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.


De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 

 

 
 
 

En bra dag i en jobbig period

Idag har varit en fin dag. Jag och Anna B åkte ut till hennes föräldrars sommarstuga vid lunchtid och åkte hem på kvällen. I en varsin solstol har vi suttit och solat. Vi fick oss god mat och till efterätt. E hade bakat sockerkaka och vi gick ut i trädgården och plockade blåbär till desserten. Mys.

 

Jag och många av barndomsvännerna har en bra relation till alla våras föräldrar. Det är en gemenskap som är guld värd. I förrgår var jag t.ex. på middag hos familjen Månsson och idag lunch med Bergfeldt.

 

Annars har det varit ett par riktigt jobbiga dagar. Jag har inte kunnat sova något vidare och den vakna tiden har varit en pärs! Vi har hittat vårt drömhus och stått i valet eller kvalet om vi ska buda eller ej. Besiktningsprotokollet är dessvärre inte det finaste och avskräcker oss. Det är så svårt! Det är ett väldigt dyrt grundpris på huset och att sedan vara beredd på att det kan kosta en halv miljon ytterligare i reparation inom några år känns ansträngande. Kanske är ett nyare hus något för oss. Känns så svårt att släppa detta hus.. Tänk om besiktningsprotokollet varit utan anmärkning..

 

 


V. 29

Jag och magen någon dag in i vecka 29

 

Sammandragningarna är inte alls i samma frekvens som förut. Jag vilar, och det verkar hjälpa. Visst kommer de ändå men det känns inte lika ömt. Barnmorskan sa att Bebis blir förbannad när jag ligger på rygg. Den sjunker ju ner så långt in i magen och trycker på Vena Cava. Jag känner av detta med ett litet illamående. När hon mäter symfus-fundus-måttet måste det mätas direkt efter att jag stått då livmodern sjunker in så lätt annars.

 

På kontrollen sa hon att Bebis ligger med huvudet nedåt. Jag har anat det sedan en tid tillbaka.

 

Många säger att jag har en pojkmage, jag kan väl bara hålla med om att det är så den ser ut. Så fort jag blev gravid var jag säker på att det var en pojk, sedan ändrade jag mig vid rutinultraljudet. Sedan dess har det växlat vad jag trott, men nu är jag rätt säker på min sak vad det är.

 

Jag har nu gått upp ca 4 kg.

 

Kroppen:
Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu