Älven

Vilket härligt väder det är idag. Jag mår fortfarande inte helt bra. Trött, huvudvärk och yrslig. Ikväll gick vi ner till älven. Svärfar, svärmor och Fred skulle fiska. Jag satt och solade i sanden, Pelle sprang runt och härjade. 

Nu är jag och Pelle jättetrötta.

 


V. 16

Illamåendet och foglossningen fortsätter. Har tidigare främst känt av foglossningen i skarvarna bak till, men nu har en ilande smärta fram vid symfysen kommit fram. Jag får hela tiden tänka på att gå på ett visst sätt, behålla bra hållning, sätta på mig byxor sittandes och ligga med benen ihop med täcke emellan.Annars ser det ut som magen växer och jag tycker jag blivit svälld i ansiktet. Jag längtar efter att få känna det lilla livet sparka. 


Kroppen:
Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.


Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.


Akut sjuk

Efter att jag skrev inlägget ”Sjukdom och foglossning?” blev jag jättedålig. Jag vaknade morgonen därpå med svårigheter att andas. Jag fick en tid på vårdcentralen. Vet nu i efterhand att jag skulle åkt iväg till akuten direkt, men sjuksyrra som jag är vill jag inte till akuten i första hand.

 

På VC tog de prover, auskulterade lungorna och gav mig inhalationer. Jag blev inget vidare bättre. De skickade in mig till akuten. Jag tempade upp och började frossa. Pappa var med mig hela tiden. När vi kom dit var det kaos, massor av folk. Fick till en början ligga i korridoren och pinas. Många kollegor kom och hejade på mig. De fixade tillslut fram ett rum till mig. Det dröjde innan läkaren kom men tillslut kom en bra kollega till mig.

 

Man ville utesluta lungemboli, något som är svårt att göra då man är gravid. Jag vägrade CT med kontrast. Jag och läkaren diskuterade tillsammans hur man skulle gå vidare. Ultraljud på hjärtat gjordes för att främst kontrollera höger kammare och lungröntgen gjordes. Detta såg bra ut och andningen hade blivit spontant bättre.

 

Han vågade skickade hem mig på kvällen. Jag har troligen en väldigt besvärlig virusinfektion. Jag är fortfarande dålig. I vissa stunder haft riktig dödsångest. Vaknat upp mitt i natten och trott att jag är döende.  En ständig oro över att bebis inte mår gott.

 

 

Det känns som det kommer bli en lång väg tillbaka.


V. 15

Jag har väldigt ont i mitt bäcken. Skarvarna baktill är värst men obehaglig är det också när det hugger som knivar från blygbenet och inåt. Har varit hos gynekologen på MVC som konstaterade begynnande foglossning. Äter Panodil och vilar. Ska försöka få tag i en sjukgymnast som kan hjälpa mig. Måste skaffa fram ett bäckenbälte.


Fredrik säger att jag går som jag skitit ner mig, men what to do när man grinar av smärta?


Kroppen:
Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.

Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

Sjukdom och foglossning?

 

Idag är det tufft. Vaknade 07 i morse av täta luftvägar och hosta. Det går inte åt rätt håll med denna förkylning. Dessutom har en enorm värk i bäckenet smugit sig fram på senaste (idag smyger den inte!). Det är främst baktill men även höfterna. Magen känns jättetung, som om min livmoder vägde som några tegelstenar.

 

Ringde till barnmorskan och undrar vad det är frågan om. Dels har hon förbjudit mig att jobba i helgen – jag måste ta hand om mig. Låter vettigt, men får se hur jag mår imorgon. Dessutom har jag fått tid hos gynekologen på tisdag. Han ska undersöka om det är uppluckring på g – foglossning.

 

Finns det någon läsare som vill delge sina erfarenheter kring foglossning? Hur var det för er?

 

 

 

Åh, bara det är bra med min bebis.


Uttråkad

Är för tillfället less. Med förkylning och illamående har jag inte orkat sysselsätta mig med något efter jobbet (jag borde vara nöjd att jag ens orkar arbeta). Det finns en del man skulle kunna ta sig an hemma. Typ se på TV, spela tv-spel, gitarr, sticka mm. Ändå har jag ingen ro i kroppen att göra detta. Jag längtar mer riktiga aktiviteter. Typ ut och gå långt i skogen med hundarna, komma iväg till gymmet eller gympan - träna.

 

Knäpp som jag är hakar jag upp mig i tillståndet och får för mig att det är en evighet tills jag får röra på mig. Jag vet innerst inne att den tiden kommer. Jag måste försöka skaffa mig ett bättre tålamod..


V. 14

                   

Igår gick vi in i vecka 14. Veckan har börjat med omtag av illamåendet. Jag som förväntat mig att det skulle börja bli bättre. Jag har börjat känna mig mer och mer trött. Något som jag inte känt av tidigare i graviditeten. På jobbet tillåter jag mig att ta små sittpauser med någon frukt. Annars blir det outhärdligt.  Jag är ständigt hungrig, men nästan ingenting smakar som det ska. Igår var bebis sugen på vindruvor och morötter – då var det bara iväg och köpa det.

 

Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort. Du kan bli snabbare andfådd eftersom blodvolymen i kroppen börjar öka.
De flesta börjar få en liten mage. Om du tidigare fött barn blir magen oftast större mycket tidigare.Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.

 


Bebis i magen


Morgonen sjätte februari fick jag reda på att vi väntar barn. Jag minns så väl den ofattbara glada känslan – Är det sant!? På första försöket? Vi ska bli föräldrar!

 

 

Psykiskt: Sedan dess har livet utvecklats till något helt annat. Jag slutade med alla mediciner tvärt. Det gick jättebra! Jag gör allt för vår lilla bebis.  Aldrig har jag känt mig så genomlycklig. Den oron som funnits har varit rädsla över att förlora barnet. Men nu har det stannat hos oss så pass länge, och vi har fått sett vårt mirakel på ultraljud så nu kan jag försöka slappna av.

 

 

Fysiskt: Från vecka 5 tillochmed 10 har jag varit mycket dålig. Jag har levt med extremt illamående som gjort mig handikappad.  Jag har varit liggandes, inte kunnat få i mig riktig mat och varit helt orkeslös. Det har nu blivit bättre. Illamående är kvar, men främst mornar och då jag är hungrig och jag slipper antiemetikan. Det är helt okej jämfört med hur det varit. Nu kanske jag snart kan börja träna mer och mer. Mina muskler och kondition har förståeligt nog försvunnit.

 

Magen har växt. Jag känner mig redan stor. Mina arbetskamrater listade ut att jag var gravid innan jag tänkt berätta det.

 

Mina bröst har blivit större. Gått från BHstorlek 60 DD till 65 E. Det betyder ju även att jag ploffsat på mig en aning. Min hy är inte av finaste kvalitet. Rejält med plitor. Det mol ordentligt i magen i etapper. Det är mest mysigt att man känner att det växer. Jag vaknar på natten och behöver kissa. Det är otroligt vad med urin som produceras och vad livmodern trycker på blåsan.

 

 

Cravings: Jag har dille på sura saker. Ett gäng kiwis går och varje dag och bästa lördagsgodiset är sursockrade Algrens bilar. Inte alls sugen på söta saker som bakverk och mjölkchoklad.

 

 

 

I oktober är våran bebis beräknad att komma.


Jätteglad påsk!


Påskhelgen har varit jättebra. Vi har bott ute i Grava-Rud, i svärföräldrarnas hus, medan de varit i Sälen. Långfredag till påskdagen har jag jobbat. Det gjorde mig ingenting då det var självvalt. Vi hade det jättebra på jobbet och dessutom genererar det i lite extra pengar (kanske så mycket pengar vi faktiskt skulle tjäna varje dag).

 

Långfredagen hade vi pizzabak med Freds syster A och systerson J. Supergött!

 

Påskafton var den häftigaste påskafton jag varit med om. Jag fick se något så häftigt så jag börja grina. Kan knappt vänta tills nästa gång. Underbart!


Idag är det annandagen och jag är ledig. Vi har varit ute i snön/regnet och gått långt i skogen. Det blir nog film och häng i vardagsrummet resten av dagen.


 

 


Grattis Pelle 6 år!

 

Idag fyller våran Pelle 6 år! Älskade dretonge.

 

 

Mat: Pelle äter nästan allt. Torrfoder, kött, vegetariskt – you name it. Han är tokig i mentol (något hans mage ej gillar). När han var liten gnagde han i sig gamla tuggummin på gatan och han vill gärna pussa på någon med halstablett i mun. Godispapper är också gott att bita på.

 

Sömn: Nattetid, hos mig och Fred sover han i sin hundsäng. Hos mor och far ligger han i deras säng. När både jag och Fred kommit hem från jobb vet han vad som väntar – tupplur i sängen.

 

Socialt: Pelle är nog världens snällaste hund, även om folk ibland kan tro motsatsen. Han är väldigt skällig och vaktig. Men efter några minuter är han allas kelgris. Ska helst sitta i knät med en tass på var sida om ens huvud och krama en.

 

Aktivitet: Vintern är favoritårstiden. Han älskar att vara med i skidspåren. Men övriga årstider går också bra. Då gärna att springa hysteriskt på ett fält. Han tycker även om att vara med sin bror och busa med honom, något som inte alltid brorsan han lust med.

 

 

 

 

För mig kommer du alltid vara min lillskit.


rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu