V. 19

 
 
 

Jag har provat att börja gå på cirkelträning. I början av graviditeten klarade jag några pass medelgympa och promenader. Illamåendet har ju varit hemskt.. När jag igår var på cirkelpasset insåg jag verkligen mina begränsningar. Musklerna är svaga och kondisen vill jag inte maxbelasta. Det känns konstigt i kroppen när jag tränar. Coremusklerna är helknas och kroppen säger ifrån när det blir för tungt. Var det verkligen såhär jobbigt förra graviditeten? Jag får klura på ett annat koncept.

 

Sammandragningarna har börjat och magen är öm mest hela tiden. Det är obehagligt med tanke på att min livmodertapp blev påverkad av dem när jag väntade Nils. I morgon ska jag till gynläkarn för att diskutera. 

 

Det känns som magen är så liten. Är den mer uppåt än väldigt utåt denna gång? Jag oroar mig för att bebisen inte växer som den ska. I morgon ska vi på RUL och det börjar bli pirrigt. Jag har hittills tittat på lurigen tre gånger <3 Vem är du där inne? 

 

Vågen visar ungefär +2 kg. Men jag ser ju att kroppen är omvandlad på ett helt annat sätt. Jag erkänner att jag känner mig obekväm med att vara (för mig) otränad.

 
Kroppen:Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0