V 24

 
 
 

 

Nu har bebisen börjar bli lite mer aktiv. Sparkarna blir starkare och jag märker av att h*n är vaken mer och mer. Jag undrar så vem det är där inne. Både Fredrik och jag har varit säkra på vad det är för kön på barnet men nu har jag börjat bli osäker.

 

Jag känner att jag på ett vis har blivit piggare och jag försöker komma igång mer fysiskt. Dessvärre sätter vissa besvär käppar i de hjulen. Bland annat så fixar jag inte att stå och gå längre stunder och klart värre är det på kvällen. Jag sjukskriven på heltid. Jag kommer inte jobba mer innan bebisen kommer. Vet inte om jag orkar ta upp allt ingående nu vad det är som besvärar mig och kanske bebis. Men sammanfattningsvis är det foglossning, sammandragningar, illamående, blödningar och bråck(?) som jag haft problem med hittills..

 

Minimäniskans rum står ännu tomt. Hittills är väggarna spacklade och målade vita. Björkparketten är kvar sedan förra ägarna men jag tror att vi byter ut den till vita askplank som resten av våningen. Självklart ska h*n få någon tapet i sitt rum senare. Men vi vill lära känna barnet lite mer innan vi sätter prägeln på det kommande rummet. Ingen brådska precis.

 

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

 

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0