V 29

 

 
 

 

Vi längtar efter dig lilla Bumling. Vi undrar så vem du är. Du är aktiv på nätterna så att det är svårt att somna. Ibland kan jag nästan nypa tag i din fot eller hand. Du spjärnar verkligen där inne.

 

Fredrik och jag har skrivit varsinna namnlistor som vi sammanställt. Vi har en hel del namnförslag kvar sedan förra gången men också några nya. Det är så svårt.

 

Viktmässigt har jag gått upp ca 5,5 kg. Idag när jag var hos barnmorskan mättes SF-måttet till 27 cm och hjärtfrekvensen var runt 130 slag/min. Barnmorskan kände hur bumlingen låg och berättade. H*n har lagt sig med huvudet långt nedåt och ryggen är åt min högra sida.

 

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.


Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

 

Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

 

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0