Firande av pappa 25-26/5

 

Under förra helgen firade vi pappa. Mamma var så duktigt och ordnade med två kalas.

 

På fredagen var det fest i trädgården i Stodene. Det var massa kompisar och grannar som var där och firade. Det bjöds på buffémat, fika och dryck. Det hölls tal, spex och annat kul.

 

 

På lördagen var det dags för släkten.

 

 

Det var två kanondagar. Snacka om att ha haft tur med vädret.


V. 20

 

Åh, vad det sparkar nu förtiden. Mest känns det när jag ligger ner. H*n kan hålla mig vaken om kvällar och nätter. Det är ingen svagis där inne direkt. Igår såg jag verkligen hur min hud fick som stora bucklor när den sparkade. Häftigt! Jag har fått för mig att bebis rör sig mer när den tycker det är varmt om magen eller om jag äter något sött.

 

Jag mår så bra. Jag är genomlycklig. Jag märker att jag blivit lite annorlunda personlighetsmässigt. Jag orkar inte stressa på samma sätt, alltså jag orkar t.ex. inte jaga upp mig på jobbet lika mycket om det är massa att göra. Jag betar av det lugnare inombords. Jag har blivit mer allvarlig, tråkigt va? Jag är inte alla till lags och lika blåögd.

 

Fogarna har skött sig bra på sistone. Vissa dagar har jag ont, men ofta går det bra.

 

Märker att min kropp beter sig på ett annorlunda sätt och att tyngdpunkten har förändrats. Som aktiv märker jag att jag måste stanna ibland på walksen för jag blir trött i kroppen. Benen blir lätt tunga.

 

 

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

 

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

 

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

 


Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

 

 


Rutinultraljudet

 

I torsdags var vi iväg på rutinultraljudet! Åh, det är helt underbart att se sin lilla skrotis i magen! Hur söt får man bli!? Det mättes och kontrollerades – allt såg bra ut.

 

H*n var lugn i magen. Gav mig några sparkar här och var. Låg mest i skräddarställning och hade händerna i ansiktet eller bak vid huvudet. Vinkade gjorde den med. Den befann sig mot höger sida av naveln på mig, med huvudet uppåt och fötterna nedåt.

 

Tycker allt att näsan såg ut som min och munnen som Freds, hihi. Det är synd att stillfotona inte är lika bra som de rörliga.

 

De ändrade beräknad födsel till 24 oktober. Men det vet jag inte stämmer. Jag håller mig fortfarande till 19 oktober. Eller kan gå med på 20 oktober. (Vi ändrar veckoinläggen till söndagar) Det är nästan omöjligt att det skulle vara något annat. Har kollat med ultraljud förut. Annars menar de att jag skulle plussat 4 dagar efter ägglossning. Nej, vår bebis är bara lite mindre än medelvärdet.

 

 

Åh, vad vi älskar dig!

 

 


Vilken härlig dag

 

Vilken fin dag det varit idag. Solen har skinit starkt och det doftar sommar.

 

Jag mötte upp Camilla i stan för en tidig lunch. Vi köpte en varsin sallad och satte oss och solade vid teatern.

 

 

 

Efter maten gick jag och strosade en lång stund. Jag köpte födelsedagsklappar till pappa och ett par träningsshorts till mig. Tycker det är himla synd att det inte finns något träningsklädesutbud för gravida i affärena. När jag frågade om detta på Team Sportia idag fick jag till svars ”Oj, det har jag inte tänkt på förut. Har aldrig fått frågan förut.” Jag känner nu väldigt sportig, hah.

 

 

Eftermiddagen spenderades på promenad och gymvistelese med sambon.

 

 

Imorgon är en stor dag. Iiih!

 

 

Ps. Bebis var tokvild igårkväll/natt. Jag hade svårt att somna för jag hela tiden kände av buffar.


Spark!

 

Det var under en föreläsning på jobbet om pericardvätska som något häftigt hände. Jag kände lite småbuffar och fladder från bebismagen, så som jag gjort i drygt en vecka nu. Jag blev så nyfiken så jag placerade min hand ganska hårt mot magen. Efter en stund fick handen världens knuff, och sedan en till. Jag blev så himla paff. Började storle och ville bara ropa vad som hänt.

 

 

Nu för en liten stund sen kände även Fred bebis sparka, 3 gånger. Åh, jag kan grina av lycka!

Bild: google


V. 19

Jag mår så mycket bättre än för några veckor sedan (ta i trä!). Jag har tillochmed börjat få tillbaka sug efter sött. Dock smakar det söta inte alls som innan graviditeten. Det är mystiskt hur allt kan smaka så annorlunda.

Har senaste veckan kännt mig grinig. Ungefär som jag skulle ha PMS. Vet inte om det är massa tankar som gör det. Namn, barnvagn och andra praktiska saker måste fixas innan bebis anländer.

Oron över att det ska vara något fel på barnet har kommit tillbaka. Det är troligen för att vi snart ska på rutinultraljudet. Längtar så, men ack så nervös man ändå är.

 

Min bebis ligger ganska långt ner i magen och det känns som magen bara växer utåt, och inte uppåt. Hah, vart ska detta sluta?


Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.


Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

 

 


Grattis pappa!

 


Världens bästa pappa har fyllt år. Det ska vi fira hela denna kommande helg. Kommer bli jättekul!

V. 18


Jag tror jag har känt bebisen sparka! Det har poppat till i magen ”bom-bom” några gånger. Igår kväll när jag låg och skulle sova detta kände jag det ganska tydligt att jag skvatt. När jag kände på magen var den mjuk på vänster sida om naveln och spänd och utåtbuktande på höger. Det var även där jag hade känt ”bom-bom-bom” en stund innan. Antagligen var det bebisen som låg där. Den har ju fortfarande gott om plats att röra sig i livmodern.

 

Jag har nu sett min bebis fyra gånger. Den är helt underbar. Senast i onsdags såg jag den ligga och försöka pussa fötterna. Nästnästa vecka ska vi på rutinultraljudet.

 

Jag använder mitt foglossningsbälte när jag har ont, men det hjälper inte revolutionerande. Vissa dagar känns det inte värst mycket, andra gör det riktigt ont.

 

Tycker fortfarande det är jobbigt med fet och proteinrik mat – tyvärr! Men har försökt smyga mig på med lite ägg och annat. Jag spyr inte i alla fall.

 

Min sömn är inte av bästa kvalitet. Det är som förut inte skönt att ligga på mage, och att ligga på rygg har blivit obekvämt. Att ligga på sidan är att föredra men kan vara riktigt jobbigt när man har förlossningsvärk. Jag vaknar på morgonen men en överfylld blåsa och jag får som urinretention.


Jag har gått upp ungefär 2 kg.


Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

 

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 

                                


Grattis mamma!
V. 17

Nu tycker jag magen buktar även när jag ligger. För några veckor sedan sjönk den ner mer när jag låg ner. Det har blivit ännu mer obehagligt att ligga på mage.

 

Sen en tid tillbaka har det känts konstigt i höger ben. Det är som en tryckande, domnande och ond känsla. Kan aldrig tänka mig att det skulle vara en propp. Det är inte rött, ömt, svullet eller dyl. Jag funderar på om det är någon nerv som är i kläm.

 

Jag har skaffat bäckenbälte mot foglossningen. Jag är inte riktigt vän med det ännu. Tycker det nästan gör ännu mer ont i fogarna. Kanske är det en vanesak?

 

Jag har börjat tänka mycket kring förlossningen vi har framför oss. Ibland på kvällen kan jag ha svårt att koppla bort nervositeten för den. Det känns lättare på dagen.

 

Jag tror illamåendemässigt att jag börjar må bättre – snälla låt det vara så nu i fortsättningen.

 

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

 

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

 

 

 


. . .Friska Karlstad

En minst lika fin dag idag. Jag har invigt de nya solstolarna på balkongen, eller åtminstone en utav dem. Skönt att ligga under solen. Jag tycker jag börjar känna mig piggare.

 

Fredrik flexa hem tidigt. Han tog med årets ”Friska Karlstad”-karta när han cyklade hem.  Det är en typ av orientering. Det finns hundratals kontroller utplacerade i Karlstad med omnejd. Det gäller att ta så många av dessa som möjligt, registrera dessa på nätet och vara med i olika tävlingar. Finns i olika svårhetsgrad. Superkul! Jag och Fred är frälsta av denna aktivitet sedan 3 år tillbaka då det började.

 

Jag har fått lite färg idag. Det känns nästan som sommar.

 

 

PS. Ser ni att jag ändrar designen på bloggen? Jag gillert!
Första maj


På doktorns rekommendation har jag varit ute idag med. (Det blir en hel del vila däremellan.) Jag, sambon och vovvi tog ett varv runt Lindtjärn. Jag kunde nästan börja grina över hur fint det var ute och över det vackra vädret vi vistades i. Vi gick och pratade om det bebisliv vi hade framför oss. Helt underbart.

Bäckensmärtorna har varit under kontroll under dagen, )skönt! På kvällen när jag lyfte några väskor kände jag hur smärtan kom. Några tårar - Panodil och tens-apparat på.

 
Freds systserson fyllde 7 år idag. Tiden går fort.

rt, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu